Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 20:03

Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, αλλά όπως φαίνεται δεν τολμά να αλλάξει ταυτόχρονα και το νόμο για τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτείνει μεν οι εθνικές εκλογές να γίνονται με ένα είδος απλής αναλογικής, που μόνο άδολη δεν είναι αφού διατηρεί το όριο του 3%, αλλά προσωρινά δεν αγγίζει τον εκλογικό νόμο για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο δεν τη συμφέρει να συγκρουστεί με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. 

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Αριστερά πάντα υποστήριζε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με σύστημα απλής αναλογικής, και γι' αυτό δεν θα εκπλαγεί κανένας αν το φθινόπωρο ή λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (εφόσον βέβαια υπάρχει αριστερή κυβέρνηση) θελήσει να αλλάξει το νόμο και για τις δημοτικές - περιφερειακές. Απλώς αυτή τη χρονική περίοδο, το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει τις αναγκαίες δυνάμεις για να συγκρουστεί με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, που θα εξεγερθούν σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς θα είναι από δύσκολο έως απίθανο να επανεκλεγούν. 

Ανεξάρτητα πάντως από τις επιθυμίες των δημάρχων και των περιφερειαρχών, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με γνώμονα τη μακροχρόνια στρατηγική της - λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουν και πολλά αναγνωρίσιμα στελέχη στις τοπικές κοινωνίες. Βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες να επιχειρήσουν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να συνάψουν ευκαιριακές συμμαχίες με νυν δημάρχους και περιφερειάρχες που θα καίγονται για την επανεκλογή τους. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν το πιστεύει ούτε ο... Αλέξης Τσίπρας. Γι' αυτό εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει και το νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχοντας πάντα ως στόχο τη μακροχρόνια επιβίωση ή και κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Από εκεί και πέρα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής (έστω και με ένα όριο 3%) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η ενίσχυση όμως των αντισυστημικών παρατάξεων και η δυσκολία συνεργασίας μεταξύ των συστημικών, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ακυβερνησία. 

Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ δεν μπορούν να παρακολουθούν σιωπηλές τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών, επειδή νομίζουν ότι... δεν τους πέφτει λόγος. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αφορά και την αυτοδιοίκηση. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 18:20