Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 20:03

Χαμένες εργατοώρες στην ουρά του ΙΚΑ 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Χθες το πρωί χρειάστηκε να πάω στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Καλαμάτας προκειμένου να καταθέσω κάποια δικαιολογητικά. Στην είσοδο της πολυκατοικίας 3-4 μεσήλικες ασφαλισμένοι διάβαζαν τις πινακίδες προσπαθώντας να καταλάβουν σε ποιο γραφείο πρέπει να πάνε για να εξυπηρετηθούν.

Με ρώτησαν αν μπορώ να τους βοηθήσω, προσπάθησα να τους στείλω στο σωστό όροφο και μάλλον τα κατάφερα γιατί όση ώρα μιλούσα στη συνέχεια στο τηλέφωνο, δεν είδα κανέναν να κατεβαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον περίμεναν να εξυπηρετηθούν. Αναρωτήθηκα όμως για πολλοστή φορά γιατί δεν υπάρχει ένα γραφείο υποδοχής σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ειδικά στο ΙΚΑ που εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους. Τόσο δύσκολο είναι να πάρει μετάταξη κάποιος υπάλληλος ή να απασχοληθεί κάποιος άνεργος; Προφανώς είναι πολύ δύσκολο και γι' αυτό οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται ψάχνοντας σε ποιο γραφείο θα εξυπηρετηθούν. 

Εγώ γνώριζα σε ποιο γραφείο να πάω απλώς γιατί έχω ξαναπάει. Δεν γνώριζα όμως τι θα δω ανοίγοντας την πόρτα του τρίτου ορόφου. Καταρχάς αντίκρισα μια γνώριμη εικόνα από τα παλιά: Καμιά δεκαριά ασφαλισμένους να περιμένουν να εξυπηρετηθούν από το μοναδικό υπάλληλο που βρισκόταν πίσω από το γκισέ. “Ιούλιος. Αρχισαν τα μπάνια του λαού σκέφτηκα” και πήγα να πάρω κουπόνι για σειρά προτεραιότητας. Διαπίστωσα όμως ότι το μηχάνημα δεν λειτουργεί και έτσι πήγα και στήθηκα στη μια άκρη της… διχαλωτής ουράς που ξέρουν να σχηματίζουν με μοναδικό τρόπο οι Ελληνες. Διαβάζοντας ειδήσεις στο κινητό πέρασε το πρώτο εικοσάλεπτο, αλλά η ουρά παρέμενε σταθερή καθώς έπαιρναν σειρά άλλοι ασφαλισμένοι που είχαν πιάσει στασίδι από νωρίς. Ευτυχώς ο μοναδικός υπάλληλος στο γκισέ ήταν όχι μόνο γρήγορος και εξυπηρετικός αλλά και έμπειρος ώστε να αντιμετωπίσει με χιούμορ και υπομονή τις διαμαρτυρίες και τα λάθη των ασφαλισμένων. Ποιος θα του το αναγνωρίσει; Προφανώς κανένας άλλος πλην των ασφαλισμένων που θα εξυπηρετήσει. Προσωπικά τον ευχαρίστησα αν και έχασα πενήντα λεπτά από τη ζωή μου, αφού μόνο αυτός δεν έφταιγε για την καθυστερημένη εξυπηρέτηση. 

Εννοείται πως η κατάθεση των περισσότερων δικαιολογητικών θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά και να μην χρειάζεται η παρουσία των ασφαλισμένων στις διοικητικές υπηρεσίες. Εννοείται επίσης ότι κανένας δεν ασχολείται με αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που θα εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Αντιθέτως εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακριβές ασφαλιστικές εισφορές για τριτοκοσμικές παροχές υγείας. Και ταλαιπωρούμαστε στα γκισέ παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 18:20