Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 21:29

Αποτελέσματα κατώτερα από τις προσδοκίες 

Γράφτηκε από τον

Αποτελέσματα κατώτερα από τις προσδοκίες 

Με την γκρίνια και τη μιζέρια δεν τα πάω καλά και προσπαθώ όσο γίνεται να το αποφεύγω. Το ίδιο ισχύει και για την πρακτική "να τα ξέρω και να τα κρίνω όλα". Και δεν είμαι αυτός που μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική κατάρτιση και την ερευνητική επάρκεια του "Δημόκριτου", ενός από τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς του τόπου μας.

Ομως, μπορώ να πω και να σχολιάσω ότι η έρευνα που παρουσιάστηκε για τη ρύπανση των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας ήταν κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί.

Η έρευνα δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα ελαιοτριβεία, όπως αναφερόταν στον τίτλο της, περιορίστηκε στα πυρηνελαιουργεία  και μάλιστα στα δύο της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά. Φθάσαμε στο σημείο να μετράμε τη ρύπανση στη Μεσσήνη από τα πυρηνελαιουργεία του Μελιγαλά και όχι του κάμπου Μεσσήνης - Μελιγαλά. 

Ακόμα, για να πάμε σε ένα από τα πιο ειδικά σημεία της έρευνας αναφέρεται ότι: «Εχουν διακριθεί δύο ομάδες εκπομπών ΠΑΥ που σχετίζονται με την καύση: α) από την καύση πετρελαιοειδών (κίνηση οχημάτων και θέρμανση) και β) από την καύση βιομάζας για θέρμανση των κατοικιών (τζάκια, σόμπες), καθώς και τις καύσεις - διεργασίες ξήρανσης ελαιοπυρήνα από τα πυρηνελαιουργεία. Η διάκριση της συνεισφοράς των παραπάνω πηγών στην ποιότητα του αέρα δεν είναι δυνατή με τα υπάρχοντα δεδομένα, λόγω της κοινής παρουσίας τους τη μετρούμενη περίοδο. Για το λόγο αυτό προτείνεται η περαιτέρω μέτρηση της σύστασης της σωματιδιακής ύλης σε εποχή λειτουργίας μόνο των πυρηνελαιουργείων (π.χ. Μάιο, Ιούνιο)». Δηλαδή, δεν ξέρουμε αν η επιβάρυνση του αέρα είναι από τα πυρηνελαιουργεία, τα τζάκια και τις σόμπες ή από τα οχήματα με πετρέλαιο και τα καλοριφέρ.

Και ένα επιπλέον σοβαρό: Δεν αξιολογήθηκε και χρειάζεται επιδημιολογική έρευνα, αν τα στοιχεία της ρύπανσης που μετρήθηκαν, επιβαρύνουν και πόσο την υγεία των ανθρώπων. Χρειάστηκε, μάλιστα, να παρέμβει ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και να το ξεκαθαρίσει, όταν ο Μαν. Μάκαρης άφησε να εννοηθεί ότι τα στοιχεία που μετρήθηκαν, προκαλούν συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα στην υγεία, με βάση τα ισχύοντα της ιατρικής επιστήμης. 

Η έρευνα θέλει συνέχεια για να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Μεσσήνιους πολίτες. Και απαιτείται να προωθηθούν, για να γίνουν πράξη οι προτάσεις αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Για να επιτευχθεί, έστω, η βελτίωση της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι γύρω από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και ενός σημαντικού μέρους της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 14:23