Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 21:27

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία

Γράφτηκε από τον

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία

 

Βαρύ ήταν το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο σιγά-σιγά “σβήνει”.

Βαρύ φυσικά σε σχέση με όλα όσα έχουμε συνηθίσει, διότι όπως εμείς βλέπουμε εικόνες με Βορειοευρωπαίους να πέφτουν στα σιντριβάνια λόγω... καύσωνα, όταν η θερμοκρασία φθάνει τους 35 βαθμούς και γελάμε, έτσι και αυτοί βλέπουν τις δικές μας αντιδράσεις με το χιόνι και πιθανόν πράττουν το ίδιο.

Στην Πελοπόννησο υπήρξαν αρκετά προβλήματα, τα οποία όμως με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, την εφαρμογή των υποδείξεων της Τροχαίας και φυσικά με τον κατά τόπους έγκαιρο αποχιονισμό δεν έγιναν μεγαλύτερα. Αλήθεια είναι πάντως ότι αυτή τη φορά έπεσε χιόνι και σε περιοχές που είχε να χιονίσει για δεκαετίες, όπως η Τριφυλία και η Πυλία.

Είναι σαφές πως σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις, καλό είναι να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, όσο... Σούπερμαν ή... Σουμάχερ κι αν νιώθουμε. Το βράδυ του Σαββάτου παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων ακούσαμε οδηγούς, που είχαν εγκλωβιστεί στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών να διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που έζησαν αποκλεισμένοι επί ώρες χωρίς επαρκή θέρμανση και προμήθειες. Παράλληλα όμως έλεγαν ότι οι ίδιοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς “ο δρόμος πήγαινε...”.

Κάπως έτσι λοιπόν σκέφτηκαν όπως φαίνεται αρκετοί και λίγο πιο κάτω κόλλησαν βάζοντας κι αυτοί το δικό τους λιθαράκι σε όλο αυτό το χάος, που δημιουργήθηκε. 

Δεν μπορούμε προφανώς να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας τού υπό μερική λειτουργία αυτοκινητόδρομου, που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει γρηγορότερα σε αποχιονισμό ή να ενημερώνει τους οδηγούς σε σταθμούς διοδίων για όλα όσα πρόκειται να συναντήσουν τα επόμενα χιλιόμετρα. Αλλά και το γεγονός ότι λόγω των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη οι οδηγοί και τον... καλό καιρό είναι αναγκασμένοι να οδηγούν σε ένα και μόνο ρεύμα χωρίς καν Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης. Φανταστείτε πώς λειτούργησε όλο αυτό σε συνθήκες πυκνής χιονόπτωσης και σε συνδυασμό με τα έκτακτα περιστατικά, που έγιναν στο οδικό δίκτυο.

 

Η ενημέρωση για την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις που αναμένονταν ήταν έγκαιρη -και μάλιστα κατά περίπτωση πιθανόν πολύ πιο... αυστηρή. Δεν φαίνεται όμως να την έλαβαν υπόψη τους όσο σοβαρά έπρεπε ορισμένοι επίσημοι φορείς αλλά και πολίτες, που συχνά τα περιμένουν όλα από την “κρατική μηχανή”.