Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 20:18

Διαχείριση σκουπιδιών στα θολά

Γράφτηκε από τον

Διαχείριση σκουπιδιών στα θολά

Εντάξει, έχουμε καταλήξει στη ΣΔΙΤ και στην ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και ουσιαστικές αντιφάσεις.

Κάποιες από τις εκκρεμότητες τις επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας εκτιμήσεις για το σοβαρό και πολύπαθο αυτό ζήτημα.

Το πιο σημαντικό που τόνισε ο κ. Νίκας, ήταν το θέμα της χωροθέτησης των μονάδων επεξεργασίας και των αντιδράσεων που υπάρχουν για 2 απ’ αυτές, για τις πιο μεγάλες διαχειριστικές ενότητες. Ο δήμαρχος, μάλιστα, εκτίμησε ότι λόγω των αντιδράσεων σε Παλαιόχουνη και Καλλιρρόη θα ξεκινήσουμε με δύο μονάδες, μιλώντας για πρόσφορο έδαφος για Ευρώτα και Μεγαλόπολη.

Διαπίστωσε, επίσης, πως «το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την αύξηση των τελών». Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «πρέπει να πάμε σε εντυπωσιακή αύξηση των τελών. Και αυτό το φοβούνται η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δήμαρχοι».

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά τόσο την Καλαμάτα, αλλά τους άλλους δήμους της Μεσσηνίας που έχουν χαμηλά τέλη, λόγω της λειτουργίας των χωματερών. Οταν θα πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, για τον "αλμυρό" λογαριασμό, τότε οι αυτοδιοικητικοί θα μεταφέρουν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, στον Τατούλη, σε όποιον τους βολεύει, κομματικά και προσωπικά.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι η αντίφαση της ΣΔΙΤ με τον ΠΕΣΔΑ που προβλέπει διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και μείωση των απορριμμάτων που θα οδηγούνται στις μονάδες επεξεργασίας. Και η κοινή υπουργική απόφαση έγκρισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα και ποσοστά. Αντίθετα, η ΣΔΙΤ προβλέπει ίδιες ποσότητες σκουπιδιών με συγκεκριμένη αναλογία ανακυκλώσιμων για 28 χρόνια. Και όταν τα ανακυκλώσιμα θα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη, προβλέπει πρόστιμα στους δήμους και όχι ανταμοιβή. Οσο πιο βρομιάρης θα είναι ένας δήμος, τόσο λιγότερο θα πληρώνει με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

Αλήθεια, τι θα ισχύσει τελικά; Πώς συμβιβάζονται και παντρεύονται ο ΠΕΣΔΑ και η ΣΔΙΤ; Τι κεντρική διαχείριση τελικά θα υπάρχει στην Πελοπόννησο; 

Και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ψήφισαν τον ΠΕΣΔΑ δεν ξέρουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2017 17:26