Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 21:09

Η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά για τη δακοκτονία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη για τη δακοκτονία και δε χωράει αμφισβήτηση. Χειρότερη και από την περσινή που εξαιτίας της προβληματικής καταπολέμησης του δάκου, η ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και όλης της χώρας υποβαθμίστηκε και καταστράφηκε.

Η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά, γιατί το περσινό κακό δεν έγινε μάθημα. Πέρσι, μάλιστα, η δακοκτονία ξεκίνησε σχεδόν έγκαιρα, σε λογικούς χρόνους σε σχέση με τα ισχύοντα. Η παραγωγή καταστράφηκε λόγω του καιρού, που ήταν ο πλέον ιδανικός για την εξάπλωση και την προσβολή του δάκου. Οι αρμόδιοι φορείς πιάστηκαν αδιάβαστοι, απροετοίμαστοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο του καιρού, που εκτυλίχθηκε.

Αντίθετα, φέτος ο καιρός είναι μέχρι τώρα σύμμαχος των παραγωγών και της παραγωγής κι εχθρός του δάκου. Ο πρώιμος καύσωνας τσάκισε τους πρώτους πληθυσμούς και γλίτωσε τους αρμόδιους για τη δακοκτονία φορείς από την οδυνηρή αποτυχία. Αν είχαμε τον περσινό καιρό, η φετινή ελαιοπαραγωγή θα είχε καταστραφεί από τον Ιούλιο.

Το εγκληματικό είναι ότι ξεκινώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το περσινό μάθημα δεν έκανε τους υπεύθυνους σοφότερους, δεν τους βρήκε σε ετοιμότητα κι εγρήγορση. Επιχείρησαν την τελευταία ώρα να κάνουν αλλαγές, με τα φάρμακα και την αλλαγή του υπουργείου που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. 

Τα πήραν πίσω, αλλά το κακό ήδη είχε γίνει και στην πορεία επιδεινώθηκε, αποδείχθηκε αγιάτρευτο. Και δε στέκομαι στη χρηματοδότηση, γιατί σε μια χώρα υπό οικονομική επιτήρηση είναι το μόνο που δικαιολογείται.

Και μετά την κακοδαιμονία σε κεντρικό επίπεδο, είχαμε και τις παθογένειες σε τοπικό επίπεδο. Ο διαγωνισμός για την παγιδοθεσία επαναλήφθηκε και χάθηκε σημαντικός χρόνος. Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι οι εργολάβοι για τις περσινές παγίδες και τους ψεκασμούς δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης για το φετινό πρόγραμμα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Να σωθεί η φετινή χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτό προέχει τώρα. Και όταν έρθει η ώρα θα πούμε περισσότερα για τις ευθύνες και για τις λύσεις, που πρέπει να γίνουν ευαγγέλιο και να εφαρμόζονται έγκαιρα κάθε χρόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 16:26