Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 12:00

Κυκλοφοριακή μελέτη για το σήμερα και το αύριο

Γράφτηκε από τον

Κυκλοφοριακή μελέτη για το σήμερα και το αύριο

Τελικά τι έγινε με την πολυπόθητη κυκλοφοριακή μελέτη της Καλαμάτας; Εκείνη που θα ανέθετε ο δήμος με την ολοκλήρωση και λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της πόλης; Μάλλον ξεχάστηκε και εγκαταλείφθηκε. Δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, παρά τα νέα δεδομένα στην κυκλοφορία της πόλης και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη Ναυαρίνου και το ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο.

Θα υπενθυμίσω καταγεγραμμένες απόψεις και θέσεις του δημάρχου που δείχνουν ότι έμειναν στα λόγια. Το Μάιο ο κ. Νίκας επέρριπτε τις ευθύνες για την καθυστέρηση δημοπράτησης της κυκλοφοριακής μελέτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχόλιο της “Ε” σε επιστολή του ανέφερε: “Αναφορικά με το σχόλιο της “Ελευθερίας” την Τετάρτη 17 Mαΐου 2017, σχετικά με την κυκλοφοριακή μελέτη Καλαμάτας, το οποίο φέρει τον τίτλο "Οποιος δε θέλει να ζυμώσει…", σας γνωρίζουμε τα εξής: Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας με το ποσό των 86.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), μέρος και προϋπόθεση του οποίου είναι η κυκλοφοριακή μελέτη. Ο δήμος ειδοποιήθηκε, όμως, εγγράφως, από το Πράσινο Ταμείο να μην προχωρήσει, διότι δεν έχει ακόμη εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις προδιαγραφές για την ανάθεση των μελετών για Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επομένως, ποιος δε θέλει να ζυμώσει; Τελικά, το μεγάλο πρόβλημα για την αυτοδιοίκηση είναι το κράτος και η γραφειοκρατία του”.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο ο δήμαρχος σε δήλωσή του στην “Ε” είχε επισημάνει ότι μέσα στον Ιανουάριο ο Δήμος Καλαμάτας θα προκηρύξει την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. Είχε παρατηρήσει πως “θα χρηματοδοτηθεί με όσα χρήματα χρειάζονται”, ενώ σίγουρη είναι η αρχική χρηματοδότηση με τα 86.000 ευρώ που δόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). “Το Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσει κατευθύνσεις για το τι θα μελετήσουμε”, είχε πει ο δήμαρχος και μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί στην ελεγχόμενη στάθμευση, στις φορτοεκφορτώσεις, στις εισόδους της πόλης, στη λειτουργία των κόμβων, στην Αρτέμιδος, στην 23ης Μαρτίου, στον δακτύλιο, στην Αριστομένους και στη Ναυαρίνου.

Δέκα μήνες τι άλλαξε; Δεν υπάρχει ζήτημα; Λύθηκαν όλα αυτά με την ελεγχόμενη στάθμευση, τις φορτοεκφορτώσεις...,  την Αρτέμιδος, την 23ης Μαρτίου, τον δακτύλιο, την Αριστομένους και τη Ναυαρίνου; Αποσπασματικά θα γίνουν, με μεμονωμένες κυκλοφοριακές μελέτες, όπως η ανάπλαση και η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου.

Το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας θέλει οργάνωση, σχέδιο, μελέτη από υπεύθυνους και ειδικούς, που θα κάνουν προτάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο. Απαιτείται συνολικό σχέδιο, τολμηρό και ρεαλιστικό, με ορίζοντα τα 30 και 50 χρόνια. Κυκλοφοριακή μελέτη για το σήμερα και το αύριο. Μόνο έτσι έχει ελπίδα η πόλη να βρει το σωστό δρόμο, να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη για τους πολίτες και πιο ελκυστική για τους επισκέπτες της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 10:52