Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 15:20

Με διάλογο και συνεννόηση υπάρχει ελπίδα για το αύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με διάλογο και συνεννόηση υπάρχει ελπίδα για το αύριο

Το επανέλαβε προχθές στην Κόρινθο ο δήμαρχος Καλαμάτας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ότι η νέα κυβέρνηση (της Ν.Δ. αναμένεται) πρόκειται να ενισχύσει τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τις Οικονομικές Επιτροπές.

Και αυτό για να μπορούν να διοικηθούν δήμοι και Περιφέρειες και να παίρνονται αποφάσεις χωρίς την ανάγκη συνεργασιών και συναλλαγών, συνδιαλλαγών και συναινέσεων. Αυτό σημαίνει πως θα υποβαθμιστεί ο ρόλος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αν δεν γίνει διακοσμητικός.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και λειτουργώντας με γνώμονα την αλήθεια, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, κανένας πολίτης δεν θέλει τις συναλλαγές, τους εκβιασμούς και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Ομως, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- οι πολίτες που νοιάζονται για τα κοινά, εκφράζουν τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τους για τη λειτουργία και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και ακόμα περισσότερο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που στο τέλος Αυγούστου ολοκληρώνουν τη θητεία τους.

Οι πλειοψηφίες περνούσαν τις προτάσεις και τις θέσεις τους χωρίς να ενδιαφέρονται να ακούσουν αν οι μειοψηφίες κατέθεταν κάποια εποικοδομητική πρόταση, ώστε να την υιοθετήσουν και να την υλοποιήσουν, βελτιώνοντας το έργο τους προς τους πολίτες. Ειδικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο με την αλαζονική, την αμετροεπή λειτουργία και τις προσβολές προς την αντίθετη άποψη, με προσωπικές και απαξιωτικές επιθέσεις αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Τα νέα Συμβούλια, και το Δημοτικό και το Περιφερειακό, οφείλουν να λειτουργήσουν διαφορετικά, σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Σε κλίμα διαβούλευσης και συναντίληψης, συναπόφασης για τα σημαντικά και τα μεγάλα. Ακόμα, και αν η νέα κυβέρνηση ενισχύσει δημάρχους και περιφερειάρχες και τους καταστήσει αυτοδύναμους, η δημοκρατική λειτουργία, ο διάλογος και η συναίνεση είναι επιτακτικές.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να γίνει συζήτηση για το ΕΣΠΑ. Να υπάρξει ενημέρωση για τα έργα που έχουν μέχρι τώρα εκτελεστεί και κυρίως να αποφασιστεί με συναίνεση ποια είναι τα σημαντικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν σε κάθε νομό, με τα χρήματα που είναι διαθέσιμα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη Ναυαρίνου, για το αύριο στο παράκτιο μέτωπο της πόλης. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τη Δυτική Παραλία, για την ανάπτυξη και την τουριστική προοπτική της, καθώς και για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα.

Με διάλογο και συνεννόηση μπορεί να υπάρχει ελπίδα για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια και το Δήμο Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 13:39

NEWSLETTER