Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 20:36

Η Καλαμάτα οφείλει να αναπτύξει την κρουαζιέρα

Γράφτηκε από τον

Η Καλαμάτα οφείλει να αναπτύξει την κρουαζιέρα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τα κρουαζιερόπλοια επέστρεψαν στο λιμάνι της Καλαμάτας τη φετινή τουριστική περίοδο. Μπορεί να είναι λίγα και -σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο- επιβάτες και πλήρωμα να μην κατεβαίνουν στην πόλη όπου δένει το πλοίο, όμως η Καλαμάτα πρέπει να είναι στον χάρτη της κρουαζιέρας, έστω και έτσι. Ακούγεται, παραμένει ως προορισμός, διαφημίζεται και προβάλλεται, ακόμα και αν δεν κατεβαίνει επισκέπτης. Γιατί αυτός που δεν κατέβηκε θα ξανάρθει με την παρέα του, για να τη ζήσει από κοντά και να απολαύσει τις ομορφιές της.

Σημαντικό είναι το ότι οι επιβάτες της κρουαζιέρας, λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατεβαίνουν για να πάνε με πούλμαν στους αρχαιολογικούς χώρους - αξιοθέατα της περιοχής. Μαθαίνουν ότι η Καλαμάτα μπορεί να αποτελέσει το κέντρο για εξορμήσεις στην Αρχαία Μεσσήνη, την Πύλο, τη Μεθώνη, την Κορώνη και τον Μυστρά.

Για όσους αμφισβητούν τη χρησιμότητα της κρουαζιέρας για την Καλαμάτα: Το 2020 δεν είχαμε κρουαζιερόπλοια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2019 είχαμε 11, ενώ το 2016 είχαν έρθει 26 και το 2015 τα κρουαζιερόπλοια έπιασαν 30 φορές(!), αποβιβάζοντας συνολικά 38.443 επιβάτες. Τότε υπήρχαν πλοία με πάνω από 1.000 και 1.500 επιβάτες, που οι περισσότεροι προτιμούσαν να κάνουν βόλτες ή μπάνιο στην πόλη.

Τον Οκτώβριο του 2018 ήρθαν στην Καλαμάτα, προσκεκλημένοι του δημάρχου Π. Νίκα, εκπρόσωποι της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ). Είδαν το λιμάνι και πρότειναν στην απόληξη του “χιλιομέτρου”, στην είσοδο του λιμανιού, να δένουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια (πάνω από 300 μέτρα), καθώς αυτά με πάνω από 6.000 τουρίστες και 2.000 πλήρωμα θέλουν μεγάλους χώρους για να ελιχθούν. Για τα μικρότερα που μπορούν να ελιχθούν μέσα στο λιμάνι, συμφώνησαν με την πρόβλεψη του μάστερ πλαν για κρηπίδωμα στο σημείο που ξεκινάει το “χιλιόμετρο”.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα η Καλαμάτα οφείλει να κτίσει σε εκείνη την επίσκεψη. Να συνεχίσει τις επαφές με την Ενωση και να υλοποιήσει εκείνα που πρότεινε, για να αναπτύξει την κρουαζιέρα και να φέρει πλούτο στον τόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 21:31