Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 22:19

Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου μέσω… ενεργειακής κρίσης;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου μέσω… ενεργειακής κρίσης;

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Η συζήτηση για την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα διαρκεί εδώ και χρόνια και ουσιαστικά μόνο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έχουν καταφέρει να κάνουν κάποια βήματα σε αυτόν τον τομέα.
Στη Μεσσηνία, που έχει ακόμα πολύ δρόμο για να μπορεί να πει ότι έχει επιμηκυνθεί η τουριστική της περίοδος, μοναδικό… φως αποτελεί η έναρξη πιο νωρίς και η λήξη πιο αργά των διεθνών πτήσεων στο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, που όμως αριθμητικά δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να το νιώσει η αγορά.
Πριν από μερικά χρόνια είχαν γίνει γνωστές προσπάθειες φιλοξενίας στη Μεσσηνία συνταξιούχων από τη Σκανδιναβία, οι οποίοι έβλεπαν ότι κατά τον βαθύ χειμώνα στον τόπο τους μπορούν μέσα σε λίγες ώρες να βρεθούν στον ευρωπαϊκό Νότο και να συνεχίσουν να ζουν σε… καλοκαιρινές συνθήκες. Το πρότζεκτ αυτό, αν και είχαν γίνει προχωρημένες επαφές, δεν προχώρησε ουσιαστικά, καθώς μόνο μεμονωμένα γκρουπ Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων επισκέφτηκαν τη Μεσσηνία με αυτό το πρόγραμμα.
Τα χρόνια πέρασαν και η ενεργειακή κρίση ήρθε να ταρακουνήσει για τα καλά το στάτους διαβίωσης και την αφθονία της Ευρώπης. Αφήνοντας πίσω μας το καλοκαίρι και οδεύοντας προς τη χειμερινή περίοδο, γίνεται σαφές όλο και περισσότερο ότι οι συνθήκες διαβίωσης ακόμα και στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες θα είναι αρκετά δύσκολες.
Έτσι έχει αρχίσει να δημιουργείται εδώ και καιρό μία τάση από συνταξιούχους, που δεν έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις και ανθρώπους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, να σκέφτονται την αποδήμηση στον Νότο, για να περάσουν ηπιότερο χειμώνα από ό,τι στις πατρίδες τους και με θεωρητικά μικρότερο κόστος διαβίωσης. Ηδη αυτό το κύμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος και άλλα νησιά.
Αγνωστο εάν τελικά αυτό το κύμα θα έχει ουσιώδη επίδραση στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες, αποτελεί ωστόσο μία πρόκληση και ένα φαινόμενο που χρήζει παρακολούθησης για τις προοπτικές των επόμενων ετών.


NEWSLETTER