Τρίτη, 23 Μαϊος 2023 22:45

Οι νικητές και οι ηττημένοι της 21ης Μαΐου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αρκετούς νικητές και δύο ηττημένους είχε η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, καθώς πέρα από τη “θορυβώδη” νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά που ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανταζόταν, κι άλλα κόμματα έχουν το δικαίωμα -για άλλους λόγους το καθένα- να χαμογελούν.
Το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε από τη μία το διψήφιο ποσοστό που επιζητούσε, ενώ από την άλλη το αποκαρδιωτικό πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ του ανοίγει την… όρεξη για παραπάνω.
Αντίστοιχα το ΚΚΕ κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών του, που του δίνει το δικαίωμα να ζητεί και για την 25η Ιουνίου την αντισυστημική ψήφο.
Κερδισμένη και η Ελληνική Λύση, που όχι μόνο ξαναμπήκε στη Βουλή, αλλά αύξησε και τις έδρες της, αλλά και κόμματα που έφτασαν μία ανάσα από την είσοδό τους στη Βουλή και δικαιούνται να ονειρεύονται για τις επόμενες κάλπες.
Μεγάλος χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, που απώλεσε σχεδόν 600.000 ψήφους πανελλαδικά μπαίνοντας σε μία περιδίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ανασυνταχθεί για να διασώσει τον ρόλο του ως βασικού εκφραστή της Κεντροαριστεράς στη χώρα.
Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ χαμένο βγήκε και το ΜέΡΑ25, το οποίο μετά από 4 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας δεν έπιασε το όριο και πλέον θα παίξει τα “ρέστα” του στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής για να επανέλθει στη Βουλή.
Τα κόμματα καλούνται το καθένα από την πλευρά του να αναπροσαρμόσει την προεκλογική του στρατηγική και ρητορική, καθώς τα χαρακτηριστικά της νέας κάλπης διαφέρουν κατά πολύ από τα προχθεσινά.
Το “κόψιμο” της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας (που περνάει και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη νέα Βουλή) από τη μία και το “σώσιμο” της δικής του παρτίδας από την άλλη είναι το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του κόμματος.
Απαντήσεις για την αλλαγή στρατηγικής των κομμάτων θα λάβουμε τις επόμενες ώρες, που θα εκτυλιχθεί η… εξπρές προεκλογική. Ποια από τα νέα μηνύματα θα πιάσουν τόπο και θα έχουν αποτέλεσμα, θα το μάθουμε τις βραδινές ώρες της 25ης Ιουνίου.