Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 15:40

Συνολική λύση για τα βαρέα οχήματα

Γράφτηκε από τον

Συνολική λύση για τα βαρέα οχήματα

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο (27/11/2012) από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε ασχοληθεί με το διαχρονικό, από ό,τι φαίνεται, πρόβλημα με τα πάσης φύσεως βαρέα οχήματα, που είναι σταθμευμένα σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Την τιμητική της φυσικά, όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος, έχει ακόμα η οδός Αρτέμιδος.

Τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο τμήμα του εν λόγω δρόμου παραμένουν σταθμευμένα τις περισσότερες μέρες διάφορα οχήματα βαρέος τύπου, τα οποία σε πρώτη φάση δημιουργούν κινδύνους για τους υπόλοιπους οδηγούς, αφού πολλές φορές βρίσκονται ακόμα και πάνω σε διασταυρώσεις. Προχθές έγινε γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να απαγορεύσει τη στάθμευση λεωφορείων και άλλων μεγάλων οχημάτων στο βόρειο τμήμα της Νέδοντος, με σκοπό αρχικά να απελευθερωθούν θέσεις στάθμευσης και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ανάπλαση του χώρου.

Βασικό επιχείρημα για αυτή την -σωστή και απαραίτητη- κίνηση είναι το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση του περιφερειακού η περιοχή θα αποτελέσει μία από τις βασικές “πύλες” της πόλης. Προϋπόθεση πάντως είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον χώρου στάθμευσης αυτών των οχημάτων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτή την κίνηση είναι ναι μεν να μην παρκάρουν τα οχήματα εκεί, αλλά να μεταφερθούν σε κάποια άλλη... γειτονιά πιο κάτω.  

Σε διάφορες περιοχές στο εξωτερικό όχι μόνο απαγορεύεται η στάθμευση βαρέων οχημάτων, αλλά πολλές φορές υπάρχουν και περιορισμοί στη διέλευσή τους από το κέντρο. 

 

Αυτό που θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξετάσει, είναι η εξεύρεση μίας συνολικής λύσης για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς μόνο έτσι η Καλαμάτα θα επιλύσει αυτό το ζήτημα. Πιθανόν πιέσεις και άλλου τύπου συμφέροντα να θέσουν κάποια εμπόδια, αλλά κάποιες φορές θα πρέπει να πάμε και κόντρα.