Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 20:30

Ιστορικό Κέντρο και την ημέρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Μία από τις βασικές πιάτσες της νυχτερινής διασκέδασης στην Καλαμάτα είναι εδώ και χρόνια το Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Ατομα όλων των ηλικιών επιλέγουν να περάσουν τα βράδια τους στα μεζεδοπωλεία, τα μπαράκια και τα κλαμπ της περιοχής δημιουργώντας μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οταν όμως ξημερώσει, η περιοχή αλλάζει και ουσιαστικά δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη εικόνα.

 

Μπορεί φυσικά το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας να μην ταυτίζεται με το κέντρο της σύγχρονης πόλης, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές, ωστόσο οι δυνατότητες που έχει για επέκταση των δραστηριοτήτων και υπό το φως της ημέρας είναι σημαντικές. Αφορμή για αυτή την αναφορά μας στέκεται το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα είδαμε τουρίστες, που έφθασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με ένα από τα κρουαζιερόπλοια, να περιηγούνται με ενδιαφέρον στα στενά του Ιστορικού Κέντρου. Μήπως θα πρέπει τελικά η περιοχή αυτή με τις κατάλληλες ενέργειες να μετατραπεί και την ημέρα σε ένα χώρο, στον οποίο όχι μόνο ο επισκέπτης, αλλά και ο ντόπιος να μπορεί να περάσει την ώρα του διάφορα διαστήματα της μέρας; Θα ήταν ευχής έργον φυσικά το Ιστορικό Κέντρο να βρισκόταν κοντά στην παραλιακή ζώνη και έτσι να υπήρχε η δυνατότητα συνδυασμού του σημαντικού αυτού πλεονεκτήματος με τη γραφικότητα της περιοχής, αλλά ακόμα και τώρα η πόλη μπορεί να μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων σε έναν οργανωμένο χώρο περιήγησης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για κάποιες επιχειρήσεις τουριστικού χαρακτήρα (αναμνηστικά κ.λπ.) να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και σε συνδυασμό με κάποια καφέ και εστιατόρια, να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο έλξης -ήπιου χαρακτήρα- για τους επισκέπτες. 

Η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση όχι μόνο να προσελκύσει τους επισκέπτες, αλλά να καταφέρει και να τους διατηρήσει. Να τους κάνει να επιστρέφουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Απαιτούνται όμως ενέργειες για να μην υπάρξει ο κορεσμός και το κομφούζιο που επικρατεί από ένα σημείο και μετά σε περιοχές όπως το Ναύπλιο, που επί δεκαετίες αποτελεί τη λύση απόδρασης χιλιάδων Αθηναίων.