Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 20:52

Από που πάνε στην παραλία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Από που πάνε στην παραλία;

Η κατασκευή της γέφυρας στον Αντικάλαμο φέρνει τον περιφερειακό πιο κοντά στην Καλαμάτα, και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη άνοιξη ο αυτοκινητόδρομος θα έχει φτάσει στο εργοστάσιο του Καρέλια. Οπως φαίνεται όμως, οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος δρόμος στο κυκλοφοριακό της πόλης - και ως συνήθως θα αποφασίσουν κατόπιν εορτής, όταν ο κόμπος θα έχει φτάσει στο χτένι. 

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Πρώτα απ' όλα οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι ο περιφερειακός είναι ένα πανάκριβο δώρο πολυτελείας από την κεντρική διοίκηση προς την πόλη της Καλαμάτας. Προσωπικά θα προτιμούσα με τα χρήματα του περιφερειακού να είχαν κατασκευαστεί κατά προτεραιότητα οι δρόμοι Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, Καλαμάτα - Μάνη και Πεταλίδι - Κορώνη, αλλά οι άρχοντες και η κυβερνήτες ιεράρχησαν διαφορετικά τις ανάγκες του νομού και άρα δεν έχει νόημα να μετράμε τώρα τα... φαγωμένα απίδια. Το ζητούμενο λοιπόν από εδώ και πέρα είναι η αξιοποίηση του περιφερειακού δρόμου, για την κάλυψη των κυκλοφοριακών αναγκών της Καλαμάτας. 

Για να αξιοποιηθεί ο περιφερειακός θα πρέπει η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται και να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις, πριν παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσει από ποια έξοδο του περιφερειακού θα οδηγούνται οι επισκέπτες στην παραλία της Καλαμάτας. Αν δεν επιλέξει έξοδο η δημοτική αρχή, υπάρχει κίνδυνος οι επισκέπτες να επιλέγουν την έξοδο της Αρτέμιδος και να πηγαίνουν στην παραλία περνώντας από το κέντρο της πόλης, με συνέπεια να επιδεινωθούν τα ήδη οξυμμένα κυκλοφοριακά προβλήματα. Αρα έξοδος για την παραλία θα πρέπει να υπάρχει ή στον κόμβο του Καρέλια ή στον κόμβο της Βασιλέως Γεωργίου. Αν επιλεγεί η πρώτη λύση, οι επισκέπτες θα στρίβουν στον κόμβο του Καρέλια και θα πηγαίνουν στην παραλία μέσω Νέας Εισόδου, Αρτέμιδος και Λυκούργου. Αν επιλεγεί ως έξοδος ο κόμβος της Βασιλέως Γεωργίου, οι επισκέπτες μπορούν να πηγαίνουν στην παραλία της Καλαμάτας μέσω των οδών Ακρίτα, Ηρώων και Αύρας - ενώ προς τις παραλίες του Αλμυρού, της Μικρής Μαντίνειας και της Αβίας θα πηγαίνουν μέσω της οδού Λακωνικής. 

Οποιος θεωρεί την παραπάνω απόφαση εύκολη, μάλλον δεν έχει υπολογίσει σωστά τα αμφιλεγόμενα συμφέροντα των επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης, η πλειοψηφία των οποίων θέλει ακόμα και σήμερα όλα τα αυτοκίνητα να περνούν μπροστά από τα μαγαζιά τους. 

 

Οσο για τη δημοτική αρχή... Προσωρινά κάνει αναπλάσεις και μετράει ψήφους. Στη συνέχεια θα βάλει μπροστά το σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας»· και για να μη στενοχωρήσει κανέναν, την έχω απολύτως ικανή να στέλνει τους επισκέπτες στην παραλία μέσω του κέντρου της πόλης.


NEWSLETTER