Πέμπτη, 08 Μαϊος 2014 19:38

Αλήθεια και ψέματα για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Μετά τον Πέτρο Τατούλη και ο Οδυσσέας Βουδούρης ζητεί τώρα να λειτουργήσει ως πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης, αλλά κανένας δεν τολμά να πει ότι δεν χωρούν 2 αερολιμένες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ότι μακροπρόθεσμα θα κλείσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ας πάρουμε όμως τις εξελίξεις από την αρχή: 

Προχθές ο κ. Βουδούρης ζήτησε να λειτουργήσει δημόσιο πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη, σε αντίθεση με τον κ. Τατούλη που θέλει... ιδιωτικό πολιτικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη. Είμαι σίγουρος ότι και οι δυο υποψήφιοι, όπως και όλοι οι λαϊκιστές, δεν θα πουν "όχι" ούτε στη δημιουργία αεροδρομίων στη Σπάρτη ή στην Κόρινθο, και γενικότερα όπου υπάρχει πεδιάδα για να κατασκευαστεί αεροδιάδρομος. Είμαι επίσης σίγουρος ότι τόσο ο κ. Τατούλης όσο και ο κ. Βουδούρης θα τάξουν όχι μόνο αεροδρόμια, αλλά και λιμάνια, στρατόπεδα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια και γενικώς ό,τι άλλο ποθεί η ψυχή του διψασμένου για μεγαλεία τοπικιστή ψηφοφόρου. Το μοντέλο αυτό βεβαίως χρεοκόπησε, αλλά οι λαϊκιστές συνεχίζουν να περιφέρουν το πτώμα του ζητώντας ψήφους από ανυποψίαστους ψηφοφόρους.  

Από εκεί πέρα βέβαια κανένας λαϊκιστής δεν μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει αν μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα 2 αεροδρόμια που απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 80 χιλιόμετρα, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων τους. Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τουλάχιστον μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών, αρκεί ένα αεροδρόμιο. Για να λειτουργήσουν 2 αεροδρόμια, όπως στην Κρήτη, θα πρέπει να αναμένουμε και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επιβάτες, όπως οι Κρητικοί. 

Να υπενθυμίσω ότι πέρυσι, με κατακόρυφη άνοδο των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ήρθαν 57.967 επιβάτες - ενώ στο Ηράκλειο 2.475.927 και στα Χανιά 859.580 επισκέπτες. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες αναφορικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας 2 αεροδρομίων στην Πελοπόννησο. 

Τώρα αν κάποιοι θέλουν να λειτουργήσει αεροδρόμιο στην Τρίπολη και να κλείσει της Καλαμάτας, αυτή είναι μια άλλη πρόταση, που θα μπορούσε να συζητηθεί μακριά από τοπικισμούς και λαϊκισμούς. Σε κάθε περίπτωση και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το αεροδρόμιο της Τρίπολης ίσως μπορούσε να λειτουργήσει μελλοντικά ως εναλλακτικό του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την προσέγγιση των αεροπλάνων στην Τρίπολη, και στη συνέχεια το νέο αεροδρόμιο να προβληθεί στη διεθνή αγορά ως δεύτερο αεροδρόμιο των Αθηνών. Ακόμα και τότε όμως, για λόγους οικονομιών κλίμακας, καμία εταιρεία δεν θα κάνει σταθμό και στα 2 κοντινά αεροδρόμια της Πελοποννήσου. 

Ετσι κι αλλιώς η συζήτηση για δεύτερο αεροδρόμιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έπρεπε να ξεκινήσει μόνο εάν αναμέναμε 2 εκατομμύρια τουρίστες - και όχι για ψηφοθηρικούς λόγους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων λοιπόν, η συζήτηση αυτή θα ξεχαστεί μόλις κλείσουν οι κάλπες. Στη χειρότερη, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώνουν ένα ακόμα προβληματικό αεροδρόμιο. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι στην Πελοπόννησο λειτουργούν 7 νοσοκομεία αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να πηγαίνουν για νοσηλεία στην Αθήνα... και να ψηφίζουν υποψήφιους γιατρούς που υπόσχονται ένα στρατόπεδο σε κάθε πόλη κι ένα λιμάνι σε κάθε χωριό. 

Υ.Γ.: Οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες έχουν φωνή ή έπαθαν αλαλία χαζεύοντας τις πολιτικές πιρουέτες των λαϊκιστών;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός