Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 15:57

Λύση με τους πολίτες συμμέτοχους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λύση με τους πολίτες συμμέτοχους

Μάλλον γλιτώσαμε τα εγκεφαλικά και τον πολιτικό παραλογισμό, όπου φαινόταν πως μας οδηγούσαν οι "θεσμοί". Το χθεσινό ρεπορτάζ της "Καθημερινής", του Γιώργου Λιάλιου, που έχει σφαιρική ενημέρωση και πηγές και από την πλευρά της κυβέρνησης για τα θέματα της διαχείρισης των σκουπιδιών, καθησύχασε τα πράγματα και χαλάρωσε την κινητοποίηση που υπήρξε στο ΣΥΡΙΖΑ, σε διάφορα επίπεδα. 

Γιατί οι πληροφορίες που έβγαιναν προς τα έξω από συγκεκριμένους κύκλους, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήθελαν τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για τα σκουπίδια ως κομμάτι από τα 13 προαπαιτούμενα που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα οποία έπρεπε να ψηφίσει χθες το βράδυ η Βουλή και ιδιαίτερα η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δηλαδή, οι Μεσσήνιοι και οι Πελοποννήσιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδιναν μάχη κατά των διαδικασιών της ΣΔΙΤ Τατούλη, θα έπρεπε να την ψηφίσουν για το… καλό της χώρας, για το… εθνικό συμφέρον.

Τελικά τα πράγματα δεν ήταν έτσι και αποφεύχθηκαν πολιτικά δράματα και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Το πρόβλημα, όμως, με τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο παραμένει και αναμένεται να οξυνθεί, καθώς κυβέρνηση και Τατούλης δεν τα βρίσκουν και ο περιφερειάρχης είναι έτοιμος να υπογράψει τη ΣΔΙΤ, προκαλώντας την κυβέρνηση και αδιαφορώντας για το εθνικό και το οικονομικό κόστος. 

Η κυβέρνηση, με υπεύθυνο τον υπουργό Περιβάλλοντος, οφείλει να τρέξει και να δώσει στήριξη και κίνητρα στους δημάρχους, που φέρονται να στηρίζουν τις επιλογές και την πολιτική της. Να κάνει νόμο την επιλογή της, να εγκριθεί ο νέος ΕΣΔΑ και να ακυρώσει το διαγωνισμό Τατούλη, μήπως και προλάβει τις ρήτρες που θα κληθεί να πληρώσει. 

Για να προχωρήσει και γρήγορα το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών απαιτούνται πολιτική τόλμη και ανοιχτά χαρτιά, διαφάνεια και ανάληψη πρωτοβουλιών για να πειστούν πολίτες και τοπικές κοινωνίες. Γιατί μόνο με τους πολίτες ενημερωμένους και συμμέτοχους θα δοθεί λύση. Χωρίς αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις, όρους και προϋποθέσεις που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον πάνω απ’ όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 15:19

NEWSLETTER