Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 22:25

Καρναβάλι και δημόσια ασφάλεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Καρναβάλι και δημόσια ασφάλεια

Πέρασε περισσότερο από μία εβδομάδα από τη λήξη και του φετινού -4ου κατά σειρά- Καλαματιανού Καρναβαλιού, μίας διοργάνωσης, που ανεξάρτητα από τα γούστα του καθενός, αλλά και από τη... χαλάστρα του καιρού από τους περισσότερους, κρίθηκε επιτυχημένη.

Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες της πόλης είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε αποκριάτικους ρυθμούς μέσα από τα διάφορα δρώμενα της Αποκριάς.

Τώρα όμως που τα φώτα έπεσαν και όπως ειπώθηκε από τους διοργανωτές, “ξεκινάει η προσπάθεια για το 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι” ήρθε η ώρα να πούμε ορισμένα άκρως σημαντικά πράγματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των καρναβαλιστών και των θεατών. Δεν πέρασε λοιπόν ασχολίαστο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχαν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά μήκος της διαδρομής, ώστε να οριοθετούν το χώρο των θεατών από το χώρο της παρέλασης. 

Αποτέλεσμα αυτού ήταν -ευτυχώς ως εκεί- να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και η παρέλαση να κάνει... κοιλιά, όταν θεατές έμπαιναν στο δρόμο για να δουν καλύτερα τα γκρουπ που έρχονταν. Και λέμε ευτυχώς, γιατί όταν μία διοργάνωση έχει τόσο πολύ κόσμο και σε αυτή συμμετέχουν και μηχανοκίνητα άρματα, δεν θέλει και πολύ να γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει συνωστισμός, αυξάνονται οι πιθανότητες για άσχημα περιστατικά.

Τι θα γινόταν αν κάποιο παιδάκι ξέφευγε από την προσοχή του γονιού του και έμπαινε μέσα στην παρέλαση την ώρα που περνούσαν τα οχήματα με τα άρματα; Για να μην βρεθούμε λοιπόν στη δυσάρεστη θέση να λάβουμε την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ας ληφθούν σοβαρά υπόψη από εδώ και πέρα -και όχι μόνο στο καρναβάλι, αλλά και σε κάθε μεγάλη εκδήλωση- τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

 

Είναι γεγονός ότι η στενότητα της Αριστομένους για τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις δημιουργεί ανά φάσεις πρόβλημα ορατότητας και παράλληλα σε κάποιους την τάση να προωθηθούν για να βλέπουν καλύτερα. Ισως είναι και αυτό ένα από τα σοβαρά πρακτικά ζητήματα, που θα πρέπει σύντομα να εξετάσουν οι διοργανωτές. 


NEWSLETTER