Σάββατο, 21 Μαϊος 2016 21:56

Με θυσίες από όλους υπάρχει ελπίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ξεκίνησαν οι δημοπρασίες μικρών και μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα, καθώς ο τεχνικός κόσμος σταμάτησε τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Η οικονομία παίρνει ξανά μπρος και σε λίγο καιρό, εκτός απροόπτου, τα εργοτάξια θα ζωντανέψουν και θα πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Η συμμετοχή στις δημοπρασίες είναι μεγάλη και ακόμα μεγαλύτερες είναι οι εκπτώσεις που δίνονται, πάνω από 50% και 60%.

Ολο αυτό το σκηνικό, πέρα από την αρχική ικανοποίηση και αισιοδοξία, δημιουργεί ερωτηματικά κι επιφυλάξεις. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι, αν με αυτές τις υψηλές εκπτώσεις βγαίνουν τα έργα. Αν γίνονται όπως πρέπει, με τις ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν μελετηθεί ή η ποιότητα θα πάει περίπατο, για να κερδίσει και να μη βρεθεί ζημιωμένος ο ανάδοχος. Οι πιο πολλοί που γνωρίζουν την αγορά, πρόσωπα και πράγματα, απαντούν αισιόδοξα: Οτι κι έργο καλό μπορεί να γίνει και ο εργολάβος να μη χάσει. Γι' αυτό απαιτείται εγρήγορση, υψηλή συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος από τους επιβλέποντες μηχανικούς. Εκπτώσεις στα νούμερα, όχι όμως και στην ποιότητα των έργων. Το δημόσιο συμφέρον πάνω από όλα. Μόνο με αυτό το γνώμονα, η χώρα θα γυρίσει σελίδα και θα βαδίσει στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Και μαζί με την αυστηρή και αντικειμενική επίβλεψη, το Δημόσιο θα πρέπει να λύσει ζητήματα καθυστερήσεων και ανεπίτρεπτης γραφειοκρατίας στις εγκρίσεις λογαριασμών και στην πληρωμή των εργολάβων, που δουλεύουν με αίσθημα ευθύνης και προάσπισης του Δημόσιου, μαζί με το ατομικό.

Με θυσίες, με συνεργασία και συνεννόηση, με καλή πίστη και με νοοτροπία, μακριά από κείνη που μας έφερε στο γκρεμό, θα αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου και του καθενός προσωπικά.

Τέλος, θα είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο να μην έχουν λυθεί ζητήματα αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων και να καρκινοβατούν, όπως τον παλιό κακό καιρό. Αν έχουμε "οδηγό" μας, υπόψη μας τα λάθη και τα εγκλήματα του παρελθόντος, θα αντιστρέψουμε την κατάσταση και θα κάνουμε την ελπίδα πράξη. Με παράδειγμα προς αποφυγή τις "ψευτομαγκιές" και το κοντόφθαλμο ατομικό συμφέρον στην άκρη, υπάρχει ελπίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 17:13