Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 12:31

Δεν μπορούν πλέον να δοξαστούν κρυπτόμενοι.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν λυθεί η χωροθέτηση της διαχείρισής τους. Αυτό ήταν το μόνιμο μοτίβο των παρεμβάσεων μας. Μετά από έναν ακόμα κύκλο μερικών χρόνων φτάσαμε πάλι μπροστά στην αντιμετώπιση του ίδιου «θηρίου». Σε ποιον δηλαδή χώρο θα πάνε τα σκουπίδια είτε για να φορτωθούν είτε για να επεξεργαστούν.  

 

Η επιβεβαίωση μπορεί να αρέσει σε πολλούς και να τονώνει τον ανθρώπινο εγωισμό του καθένα μας είναι όμως μερικές φορές που βαθειά μέσα σου θέλεις να διαψευστείς. Είναι αυτό που λέμε ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία αλλά ελπίζω να διαψευστώ γιατί αυτό είναι το σωστό ή έστω αυτό μας συμφέρει. Όσοι διαβάζεται χρόνια αυτή τη στήλη θα έχετε καταλάβει ότι επανερχόμαστε ξανά και ξανά στο θέμα των σκουπιδιών. Δεν το κάνουμε  γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο οικολογικό ζήτημα της περιοχής.  Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών είναι περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο θα το πληρώσουμε ακριβά εμείς και τα παιδιά μας.

 

Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σοβαρό είναι το θέμα των σκουπιδιών. Είναι η λογική ότι αφού τα σκουπίδια φεύγουν από την πόρτα μου τι με νοιάζει που πάνε. Το πόσο λάθος κάνουν είναι γνωστό. Κάπως έτσι άλλωστε διογκώθηκε και το χρέος της ελληνικής οικονομίας που σήμερα πνίγει τους πάντες. Κανένας δεν αναρωτιόταν από πού προέρχονται τα λεφτά που μοίραζε το κράτος αντίθετα ο καθένας επιδίωκε μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα που μοιραζόταν. Κάπως έτσι θα τελειώσουν μια μέρα οι αυταπάτες και για το θέμα των σκουπιδιών και θα ψάχνουμε τότε όλοι εξιλαστήριο θύμα. Η αδυναμία επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών εδράζεται στην επιδεκτική αδιαφορία των πολλών. Αν αυτό ανατραπεί τότε θα βρεθεί και λύση. Οι πολιτικοί παράγοντες που έχουν έμμεσα και άμεσα την ευθηνή για τη χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων δεν κόπτονται για λύση. Οι πολλοί ψηφοφόροι είναι αδιάφοροι για το τι θα γίνει ενώ οι λίγοι που θεωρούν ότι θίγονται κάνουν μεγάλη φασαρία. Οι πολιτικοί επιλέγουν να ικανοποιήσουν τους φασαριόζους αφήνοντας τους υπόλοιπους στη μακαριότητα τους.   

 

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τοπικά για μια ακόμα φορά. Η ηγεσία της περιφέρειας αφού μας φλόμωσε με μεγαλοστομίες 3 χρόνια τώρα μόλις έφτασε μπροστά στο θέμα της χωροθέτησης κρύφτηκε. Άρχισε να πετά το μπαλάκι από εδώ και από εκεί δηλώνοντας αναρμόδια. Ο Τατούλης που ζητούσε από τη διαχείριση των νοσοκομείων και των σχολείων μέχρι και των αεροδρομίων άρχισε «το τσάμικο του Χατζηπετρή» μόλις έφτασε η ώρα να πει που και για ποιους λόγους πρέπει να εγκατασταθούν οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά είναι ο ορισμός του παλαιοκομματισμού - πρύτανης του οποίο στην περιφέρεια για αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους έχει αναδειχτεί επάξια ο Τατούλης. Δεν ξέρουμε τι θα ανακοινώσει σήμερα στη συνέντευξη τύπου – το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να μας πει ότι φταίει ο Χατζηπετρής- αλλά ελπίζουμε έστω την ύστατη ώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

Η ηγεσία της περιφέρειας έχει υποχρέωση να σταματήσει το κρυφτούλι. Να βγει σήμερα με θάρρος και υπευθυνότητα και να ανακοινώσει όλα τα δεδομένα του διαγωνισμού. Να μιλήσει καθαρά και αναλυτικά  για τόπους και κόστος. Δεν μπορεί να έχει κάνει ένα διαγωνισμό να τον συνεχίζει και μόλις φτάνουν οι δύσκολες αποφάσεις να κρύβεται πίσω από επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Αν δεν αρέσουν οι θέσεις που προτείνονται από τον ανάδοχο ή θεωρείται υψηλό το οικονομικό κόστος διαχείρισης σταματάς το διαγωνισμό και τελειώνει το θέμα. Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη τα μισοκακόμοιρα. Υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Υπάρχει σχέδιο και πρόταση; Αν ναι έχουν υποχρέωση να πάνε μέχρι τέλους. Στο ξέφωτο, όχι να επιδιώκουν να δοξαστούν κρυπτόμενοι.  

 

Τόσο η ηγεσία της Περιφέρειας όσο και η αντίστοιχη των δημάρχων – γιατί και αυτοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών- δεν μπορούν πλέον να κρύβονται. Οφείλουν να ανακοινώσουν τα πάντα. Να ενημερώσουν αναλυτικά και διεξοδικά όλους τους πολίτες για το τι θέλουν να κάνουν σε σχέση με τα σκουπίδια. Να εξηγήσουν γιατί πρέπει να γίνει στο τάδε σημείο η μονάδα και στο δείνα ο σταθμός μεταφόρτωσης. Για το ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι, για το ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις και τι σημαίνει η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος αν ενημερωθεί σοβαρά και διεξοδικά έχει την ωριμότητα και την ευθύνη να κατανοήσει και να στηρίξει τη σωστή πολιτική. Οι περισσότεροι έχουμε πλέον κατανοήσει που οδηγούν οι καθυστερήσεις στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Το σημαντικότερο έχουμε πληρώσει ακριβά την ικανοποίηση αιτημάτων επιμέρους ομάδων. Η παλαιοκομματική διαχείριση των σκουπιδιών έχει στοιχήσει ακριβά οικονομικά και περιβαλλοντικά και χαρακτηρίζει ένα πολιτικό προσωπικό που ανήκει στο παρελθόν. Όσοι έχουν αλλάξει μυαλά όπως και αυτοί που ευαγγελίζονται ότι κομίζουν το νέο έχουν την ευκαιρία  να το αποδείξουν βάζοντας πάνω απ όλα την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γνωρίζουμε ότι είμαστε μπροστά σε ένα ακόμα ναυάγιο, αλλά εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να διαψευστούμε.

 

Υ.Γ. Ο δήμος Καλαμάτας μια χαρά τα καταφέρνει στα πλακάκια και στα πανηγυράκια αλλά έχει πλήρως αποτύχει με τα μοσχαράκια! Και τσοπάνηδες πήρε και συσκέψεις έκανε και υποσχέσεις δόθηκαν αλλά τα μοσχάρια δεν …καταλαβαίνουν παραμένουν εκεί. Όταν δεν μπορείς να μαζέψεις 25 «αδέσποτα» μοσχάρια πώς να λύσεις ποιο δύσκολα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Τα μοσχάρια είναι ενδεικτικά του τρόπου λειτουργίας ενός κράτους που δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του στα μικρά καθημερινά τους προβλήματα. Αυτή η καθημερινότητα του απλού ανθρώπου είναι που τρέφει τις ακραίες αντιδράσεις και  οδηγεί στην απαξίωση θεσμούς και πρόσωπα.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com