Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:51

Να δώσουν σήμερα λύση για να αποφύγουν τον διασυρμό.

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζαμε ότι στο θέμα των σκουπιδιών δεν μπορεί κανένας πλέον να δοξαστεί κρυπτόμενος. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν δικαίωσαν αυτήν ακριβώς τη θέση. Τα μισοκακόμοιρα «δεν ξέραμε», «δεν έχουμε την ευθύνη…» και τα άλλα παρόμοια φούμαρα που ορισμένοι νομίζουν ότι αποτελούν πολιτική αντιμετώπιση κατέρρευσαν. Αποδείχτηκε ότι πλέον η κοινωνία είναι υποψιασμένη και δεν δέχεται φτηνές δικαιολογίες από ανεύθυνο- υπεύθυνους.

 

 

Στην εποχή της πληροφόρησης και της επικοινωνίας είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι μπορεί να κρύψει πράγματα από τους πολίτες. Είναι διπλά γελασμένος όποιος νομίζει ότι η επίκληση της άγνοιας είναι επιχείρημα. Ειδικότερα, όταν βγαίνεις κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα με αυτοπεποίθηση χιλίων πιθήκων και εκφράζεις άποψη επί παντός επιστητού, δηλώνοντας εμφατικά ότι τα γνωρίζεις όλα, δεν μπορεί ξαφνικά να μην ξέρεις. Δεν μπορεί αυτό που όφειλες  να γνωρίζεις – έστω από περιέργεια - να λες ότι δεν το πληροφορήθηκες. Το μέγεθος του «δουλέματος» είναι τερατώδες γιαυτό και οι καγχασμοί των πολιτών είναι ασυγκράτητοι.

 

Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μετατρέπεται στο Βατερλό της παλαιοκομματικής ηγεσίας της περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα μεγάλα λόγια και τα δήθεν εμπνευσμένα σχέδια μέσα σε μια εβδομάδα κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Αποδείχθηκε, με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, η αδυναμία διαχείρισης, από την συγκεκριμένη ομάδα, σοβαρών ζητημάτων. Το πόσο μεγάλη είναι η σύγχυσή τους αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια την Τετάρτη το βράδυ. Εκεί, μεταξύ άλλων γλαφυρών, ηρωικών και πένθιμων αλλά κυρίως κωμικών, του στιλ «..μόνο με τους πολίτες συνομιλούμε και μαζί τους σχεδιάζουμε καθημερινά την ανάπτυξη…» - προφανώς συνομιλούν και ενημερώνουν αφού πρώτα οι πολίτες πάρουν μαύρες σημαίες στους ώμους - παίρνει και θεσμικό τρόπο η θεωρία της συνωμοσίας και του κουτσομπολιού ως πολιτική πρακτική.

 

Η ηγεσία της περιφέρειας Πελοποννήσου έχει διακριθεί στην τελειοποίηση της πολιτικής στρεψοδικίας. «Κάποιοι» πάντα θέλουν να βάλουν τρικλοποδιά στους ογκόλιθους της πολιτικής, όπως βεβαίως-βεβαίως έχουν οι ίδιοι αυτοαναγορευθεί! «Κάποιοι άλλοι» πάντα θέλουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ανομολόγητα, κόντρα στις απονήρευτες προθέσεις των αγνών παρθένων! Δεν προκαλεί έτσι καμία έκπληξη ότι για το δικό τους φιάσκο φταίνε κάποιοι άλλοι, μιας και σύμφωνα με την ανακοίνωση «…Δέχεται σήμερα, ωστόσο, επίθεση, άμεσα ή έμμεσα, ένας απόλυτα διαφανής και αδιάβλητος διαγωνισμός, απ’ όσους μέχρι σήμερα με την εμπλοκή τους ή τη σιωπή τους ευνοούσαν τη συνέχιση της παρανομίας. Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των πολιτών ως όχημα για την επίτευξη ιδιοτελών στόχων υπηρετεί τη συστημική παθογένεια που εν πολλοίς ευθύνεται για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα…» Με απλά λόγια, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι.

 

Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα. Δεν κατάλαβαν, δηλαδή, ότι με τις διαρκείς παρασκηνιακές τους προσεγγίσεις κατάφεραν να καταστήσουν μια μέθοδο επίλυσης προβλήματος σε πρόβλημα. Προσπάθησαν να μεταβιβάσουν αλλού το καυτό θέμα της χωροθέτησης των σκουπιδιών παριστάνοντας τους ανήξερους. Η μέθοδος δεν έπιασε και εκεί που πήγαν να βγουν άβρεχτοι, έφαγαν όλη τη μπόρα! Μετά ακολουθώντας την τακτική του γάτου, άρχισαν να σκούζουν στα κεραμίδια παριστάνοντας τους αδικημένους. Καλό είναι να καταλάβουν ότι πλέον τούς έχουν πάρει όλοι χαμπάρι και να αλλάξουν τακτική.

 

Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι να προχωρήσει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, γιατί αν για οποιαδήποτε λόγο ναυαγήσει θα φέρουν το σύνολο της ευθύνης. Οι εκλογές είναι μπροστά και θα πάνε με ένα τεράστιο μηδενικό στην πλάτη τους σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιφέρειας. Να το κάνουμε πιο λιανά, αν δεν τελειώσουν με το θέμα των σκουπιδιών, δρομολογώντας βιώσιμη λύση, η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι από τυπική έως αμφίβολη. Η συνειδητοποίηση από την ηγετική ομάδα της περιφέρειας της θέσης που βρίσκεται είναι σημαντική για τα επόμενα κρίσιμα βήματα που ξεκινούν σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν πάνε στη σύσκεψη  με το ύφος που εκπέμπουν οι ανακοινώσεις τους και η πολιτική συμπεριφορά τους, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε οριστικό αδιέξοδο. Καλό είναι να σταματήσουν να κάνουν δίκη προθέσεων όλων των άλλων και ας προσέλθουν με διάθεση συνεννόησης προκειμένου να βρεθεί λύση στο καυτό ζήτημα της χωροθέτησης των μονάδων διαχείρισης.

 

Το θέμα των χώρων που θα εγκατασταθούν οι μονάδες απορριμμάτων  θα πρέπει να κλείσει σήμερα με κοινή απόφαση όλων των εμπλεκομένων. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Σήμερα το θέμα πρέπει να κλείσει. Χρειάζεται  να βγουν όλοι – κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμαρχοι - με κοινή γραμμή και συγκεκριμένη ο καθένας δέσμευση για ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Να αποφασιστεί, δηλαδή, και το πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν και το πού. Να εξεταστεί το τι συμφέρει, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Να υπάρξει ένα πολιτικό περίγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν και να παρουσιαστούν τα πάντα αναλυτικά στους πολίτες. Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι οι αυτοκρατορικές προσεγγίσεις δεν λύνουν προβλήματα. Ο διάλογος, η συνεννόηση και ο σεβασμός στη διαφάνεια είναι τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ξέρουμε ότι ορισμένοι δεν θέλουν να μοιραστούν τη δόξα, αλλά πλέον δεν μπορούν να κρύβονται γιατί δεν θα αποφύγουν το χλευασμό.

 

Υ.Γ. Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ερευνάται πλέον από τις δικαστικές αρχές. Δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και πού υπάρχουν, αν υπάρχουν, ευθύνες, αλλά είμαστε  βέβαιοι ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το κόστος της μεταφοράς και σε χρονιές πριν το 2009 και κυρίως οι λόγοι για τους οποίος το κόστος από χρόνο σε χρόνο αυξανόταν.  Πόσοι ήταν για παράδειγμα οι παραπάνω μαθητές που μεταφέρονταν; Από ποιους οικισμούς; Και πότε αυτοί οι οικισμοί δημιουργήθηκαν; Σε κάθε περίπτωση είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι ότι θα πρέπει να γίνουν πιο υπεύθυνοι και πιο προσεκτικοί όταν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Και αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος για όλους μας. 

 

 

panagopg@gmail.com