Τρίτη, 08 Απριλίου 2014 13:53

Γιορτάζοντας το θάψιμο των σκουπιδιών στην παραλία!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Γιορτάζοντας το θάψιμο των  σκουπιδιών στην παραλία!

Από χθες, σε πολλούς δήμους της Μεσσηνίας, έχουμε γιορτή ανακύκλωσης αλλά και καθαρισμού παραλιών και άλλων κοινόχρηστων χώρων. Την ίδια ώρα, τα σκουπίδια του Δήμου Μεσσήνης πετιούνται μερικά μέτρα από τη θάλασσα, στις εκβολές του Παμίσου! Τα σκουπίδια του δήμου Καλαμάτας εξαφανίζονται με εργολαβία, ενώ των υπόλοιπων δήμων του νομού καταλήγουν σε χωματερές, γνωστές και άγνωστες. Το κερασάκι στην τούρτα είναι βέβαια το ότι η αποκατάσταση των παλιών χωματερών παραμένει στα χαρτιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε άριστα να γιορτάσουμε την ανακύκλωση και να κάνουμε συμβολικούς καθαρισμούς, αυτών που φαίνονται, για να έχουμε προφανώς τη συνείδησή μας ήσυχη.

 

 

Στην περιοχή, εδώ και χρόνια, συντελείται ένα απίστευτο οικολογικό έγκλημα. Τα σκουπίδια ουσιαστικά καταλήγουν στη θάλασσα και στο πιάτο όλων μας. Και, δυστυχώς, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για αυτό. Η κοινή γνώμη και οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ανοιχτή χωματερή της Μπούκας αλλά τρέχουν να εκφράσουν την αγωνία τους και τη συμπαράστασή τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιρρόη! Δεν διυλίζουν απλώς τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη και την κοινή λογική όλων μας. Δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, γιατί η ακινησία βολεύει και συντηρεί μικροσυμφέροντα και αντιλήψεις.

 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών στην περιοχή είναι η μικρογραφία του συνολικότερου προβλήματος της χώρας. Οι πολιτικοί παράγοντες δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος υλοποίησης λύσης ενώ οι πολίτες δείχνουν αδιαφορία και δεν ασκούν πίεση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αποτέλεσμα, να μην γίνεται τίποτα και  να γυρίζουν διαρκώς όλοι στα ίδια και τα ίδια, ξοδεύοντας ταυτόχρονα τους οικονομικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής. Το πρόβλημα διαιωνίζεται, και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα «σκάσει» στα κεφάλια των πολιτών, που θα κληθούν να πληρώσουν τον επιπρόσθετο λογαριασμό. Όταν αυτό θα συμβεί, θα περισσεύουν τα αναθέματα, οι ένοχοι και οι εξαπατημένοι αθώοι, αλλά θα είναι αργά.

 

Σε σειρά ζητημάτων στην ελληνική οικονομία έχει πλέον αποδειχτεί ότι η  καθυστέρηση στο να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στοιχίζει πολύ ακριβά. Η άρνηση της πραγματικότητας, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος οδήγησε σε επιπρόσθετο κόστος και πολύ πιο επώδυνα μέτρα από αυτά που αρχικά απαιτούνταν. Το να συνεχίζουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, και τα σκουπίδια στα χαντάκια είναι μια τακτική που οδηγεί σε χρεοκοπία και κόστος που  θα το πληρώσουν ακριβά οι επόμενες γενιές.

 

Η ολοκλήρωση του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να επιταχυνθεί. Αν υπάρχουν προβλήματα στο οικονομικό κόστος διαχείρισης, να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν μέσα από έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο. Να μην ξεχνούμε ότι αυτό που σήμερα φαίνεται ακριβό αποδεικνύεται τις περισσότερες φορές στο μέλλον ότι τελικά ήταν το ελάχιστο κόστος. Αν αυτή η ιστορία ναυαγήσει, είναι βέβαιο ότι για τα επόμενα 5 χρόνια δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Χρόνος δεν υπάρχει ούτε για νέα πειράματα ούτε για νέες πολύχρονες αναβολές, και  αυτό δεν μπορεί να μην  συνυπολογίζεται.  

 

Η αλήθεια είναι  ότι με ευθύνη της ηγεσίας της περιφέρειας η λύση που προωθείται έχει υπονομευτεί. Η στενοκεφαλιά και η αλαζονική αντιμετώπιση έδωσε  τη δυνατότητα να δημιουργηθεί τείχος καχυποψίας και αντιρρήσεων. Ο καθένας λέει σχεδόν ό,τι θέλει και υπονοεί άλλα τόσα, χωρίς κανένας να μπορεί να τον αντικρούσει αποτελεσματικά. Στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί οι μόνοι που φαντάζουν λογικοί είναι οι φορείς των πλέον παλαιολιθικών και διεθνώς αποτυχημένων και χρεοκοπημένων ιδεών. Το παλαιολιθικό δεν μπορεί να φαντάζει ως νέο. Αντίθετα,  σε συνδυασμό με την  αλαζονεία της αυτάρεσκης επάρκειας οδηγούν με ακρίβεια, αρχικά, σε τυφλές και ανόητες συγκρούσεις και, τελικά, στην απόλυτη υστέρηση και  χρεοκοπία.

 

Είναι, λοιπόν, καιρός να σταματήσει το κρυφτούλι και η μεταβίβαση της ευθύνης στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Χρειάζονται καθαρές, συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις. Το να τραβάει ο καθένας την ουρά του απέξω, βρίσκοντας το ένα ή το άλλο σημείο για να διαφωνήσει, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η περίοδος της ανεμελιάς έχει τελειώσει για τη χώρα. Η αναβολή λήψης αποφάσεων, με την προβολή εύλογων ή παράλογων αντιρρήσεων δεν μπορεί να συνεχίζεται. Οι εύλογες αντιρρήσεις θα πρέπει να συζητούνται και να επιδιώκονται συμβιβασμοί. Ο κόσμος του παραλόγου πρέπει να κλειστεί εκεί που ανήκει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να γιορτάζουμε την ανακύκλωση και να θάβουμε τα σκουπίδια στην παραλία.

 

Υ.Γ. Οι τουρίστες που επιλέγουν τη Μεσσηνία ως προορισμό τους αυξάνονται διαρκώς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική είναι για την οικονομία της περιοχής η συγκεκριμένη εξέλιξη. Μπορεί επίσης εύκολα να καταλάβει τις επιπτώσεις που θα έχει η καταδίκη της περιοχής, για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία και νομίζουν ότι αν βάλουν το κεφάλι στην άμμο δεν θα τους βλέπουν. Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν ότι σε αυτή τη στάση είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER