Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 21:31

Ιμιτασιόν πολιτική και πολιτικοί βουλιάζουν τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Ιμιτασιόν πολιτική και πολιτικοί  βουλιάζουν τη Μεσσηνία

 

 

«Είναι αλήθεια ότι έδινα ελάχιστες πιθανότητες ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στα αζήτητα τον σημαντικότατο για όλη τη Μεσσηνία δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα. Θεώρησα όμως για λόγους θεσμικής τάξης ότι πρέπει να περιμένω μήπως κάποιος από τους 5 βουλευτές ή τους δημάρχους ή ο περιφερειάρχης ή κάποιος αντιπεριφερειάρχης ή έστω ένας περιφερειακός σύμβουλος από τη Μεσσηνία καταγγείλει την κυβερνητική απόφαση να μην εντάξει το Καλό Νερό - Τσακώνα στο ΕΣΠΑ. Μάταια όμως περίμενα. Ουδείς ενοχλείται, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται γιατί αυτός ο σημαντικός δρόμος δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους βουλευτές και αυτοδιοικητικούς του νομού που στηρίζουν τόσο ένθερμα την ζημιογόνα για το νομό απόφαση της κυβέρνησης». Τα παραπάνω αποτελούν μέρος προχθεσινής παρέμβασης του Θανάση Πετράκου. 

Με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν κεντρικό στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας μας χωρίζει πολιτική άβυσσος αλλά έχει απόλυτο δίκιο. Με τα σημαντικά θέματα του νομού ασχολούμαστε πλέον όλο και λιγότεροι. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει συμβιβασμός ή παραίτηση, αλλά αν δεν υπάρξει αφύπνιση η περιοχή θα βρεθεί σύντομα σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ορισμένοι νομίζουν ότι αρκεί να φύγει μια κακή για τα τοπικά συμφέροντα κυβέρνηση και τα πράγματα αμέσως θα αλλάξουν. Κάνουν λάθος. Τεράστιο λάθος. Αν τώρα κλειδώσει μέχρι το 2020 το ΕΣΠΑ και η Μεσσηνία δεν έχει κανένα έργο ενταγμένο… χαιρετίσματα πολλά! Η επόμενη κυβέρνηση στην καλύτερη των περιπτώσεων να προετοιμάσει την ένταξή τους σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αν και όποτε υπάρξει. Εχει βέβαια πλάκα το ότι ο Πετράκος που είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ φωνάζει για τη μη ένταξη των έργων, ενώ οι υπόλοιποι της ευρωπαϊκής προοπτικής σφυρίζουν αδιάφορα. 

Τα παράδοξα όμως που ζούμε δεν έχουν τελειωμό και δεν αφορούν μόνα τα οδικά έργα. Επισημαίναμε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει μεγάλη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όπως φαίνεται και δεν πρέπει να μιλάμε απλά για μεγάλη ζημιά αλλά για τεράστια καταστροφή. Το λάδι που θα παραχθεί φέτος θα είναι λιγότερο και -το σημαντικότερο- ποιοτικά κατώτερο. Αυτό σημαίνει μείωση εισοδήματος όχι μόνο για τους αγρότες της περιοχής αλλά για όλους τους Μεσσήνιους. Είδατε κανέναν να ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη; Να αναζητά ευθύνες; Να ζητά μήπως αποζημίωση; Κανένας. Οι συμπολιτευόμενοι κάνουν ότι δεν ακούν και οι αντιπολιτευόμενοι είναι κάπου απασχολημένοι αναμένοντας να έρθουν να μας σώσουν. Δεν ξέρουμε μόνο αν θα βρούνε κάτι που να μπορεί να σωθεί.

Μέσα σε δεκαπέντε μέρες η μία αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη και όλα δείχνουν ότι η νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τους Μεσσήνιους. Τα χρόνια της κρίσης το αγροτικό εισόδημα και ειδικότερα το ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με την άνοδο της τουριστικής κίνησης, ήταν αυτά που κράτησαν ζωντανή την περιοχή μας. Η πτώση του ενός πυλώνα φέτος δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο της οικονομικής κρίσης. Η περιοχή θα μπορούσε να ανακάμψει δυναμικά με το που θα σταθεροποιείτο η οικονομία της χώρας, αυτό όμως τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση. Τα πάντα πάνε πιο πίσω γιατί κάποιοι δεν πρόσεξαν το δάκο και συνολικότερα τις ιδιαίτερες φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή.

Το κεντρικό ερώτημα παραμένει: Υπάρχει κάποιος που ασχολείται με τα ζητήματα του νομού; Τα έργα υποδομής, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και συνολικά την τοπική οικονομία; Η απάντηση είναι προφανής και είναι δυστυχώς αρνητική. Εχουμε πολλούς που ασχολούνται με την επικοινωνία και τον καλλωπισμό της εικόνας τους και ελάχιστους με την ουσία. Εχουμε ιμιτασιόν πολιτική και πολιτικούς. Γευόμαστε τα παράγωγα των απολίτικων ψευτοδιλημμάτων της τελευταίας δεκαετίας: νέο - παλιό, μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Διαπιστώνουμε έκπληκτοι πλέον ότι μόνο κάποιοι από το παλιό πολιτικό προσωπικό βγαίνουν και λένε δυο λόγια για τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Οι νέοι, αντιμνημονιακοί και μη, αδυνατούν να αξιολογήσουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα και νομίζουν ότι πολιτική είναι τα κούφια λόγια και η επίδειξη νομιμοφροσύνης στις κομματικές ηγεσίες. Ακόμα και οι πολιτικοί που κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος αντιλαμβάνονται ποιο είναι το σημαντικό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ψάχνουν να βρουν τι θα φορέσουν για να γράψει η φάτσα τους στην κάμερα. Με χαμόγελα και μεγάλα λόγια δεν έχει προοπτική ούτε η Μεσσηνία ούτε η χώρα και τα πράγματα δυστυχώς κάθε μέρα γίνονται όλο και χειρότερα. Η πρόσκρουση με την πραγματικότητα θα είναι για μια ακόμα φορά σφοδρή και επώδυνη για όλους μας. 

 

panagopg@gmail.com