Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 21:33

Η προκλητική αγνόηση του χώρου της ΜΟΛΑΚ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι από τα θέματα που πολιτικά και δημοσιογραφικά «δεν πωλούν». Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι να ασχολούνται εδώ και χρόνια ελάχιστοι με το θέμα. Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν ότι υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης αν τα σκουπίδια μείνουν αμάζευτα στην πόρτα τους ή πάει να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης στη γειτονιά τους. Οταν συμβεί το ένα ή το άλλο αρχίζουν όλοι τους αφορισμούς κατά των πολιτικών, που καταλήγουν με τη γνωστή διαφημιστική ατάκα «…να φύγετε, να πάτε αλλού».

 Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και χρόνια είναι ζήτημα χώρου. Να φύγουν από εδώ, να πάνε αλλού, αλλά αυτό το αλλού δεν βρίσκεται. Ετσι έχουμε φτάσει σήμερα στη Μεσσηνία να μην υπάρχει ούτε μία μονάδα διαχείρισης αλλά και κανένας πλήρως αδειοδοτημένος χώρος για τα σκουπίδια. Ολο με προσωρινές λύσεις και στραβά μάτια ψευτοβολεύεται η δουλειά -δεν μένουν δηλαδή τα σκουπίδια στους δρόμους- και περιμένουν όλοι να προχωρήσει η ΣΔΙΤ με ΤΕΡΝΑ και να αναλάβουν άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά εγκαθιστώντας μονάδες διαχείρισης για να καταλήξουν τα σκουπίδια μας. 

Το τι έχει να γίνει τους επόμενους μήνες με το που θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση μονάδων σε συγκεκριμένους χώρους, λίγο πολύ μπορούμε να το φανταστούμε. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα βγουν στους δρόμους αντιδρώντας, από κοντά και οι «αλληλέγγυοι» -ένα νέο είδος «αγωνιστών» που όπου βρίσκουν ευκαιρία για ακραίες εκδηλώσεις εμφανίζονται να «βοηθήσουν»- και όλοι οι άλλοι θα απολαμβάνουμε αμέτοχοι το θέαμα. Το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό: ή απαθής παρακολούθηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών. Αν δεν ενεργοποιηθούν όλοι οι υπόλοιποι να απαιτήσουν ουσιαστικές λύσεις, θα δίνεται χώρος στις δυναμικές μειοψηφίες να επιβάλουν την αντίληψή τους και τελικά να μην γίνεται τίποτα. Εδώ και χρόνια δεν επιβλήθηκε η υποχρεωτική εναλλακτική που θα δέσμευε το κάθε κόμμα, την κάθε παράταξη, το κάθε αυτοδιοικητικό και πολιτικό πρόσωπο. Αφού δεν θες να πάνε τα σκουπίδια εκεί, να μας πεις πού να πάνε -εννοείται σε πραγματικό και υλοποιήσιμο μέρος εντός του νομού ή του δήμου, όχι στο φεγγάρι! Αν είχε επιβληθεί αυτό από τους πολίτες δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με το σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών στο Δήμο Καλαμάτας είναι μια μικρογραφία του μεγαλύτερου προβλήματος. Ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν είναι βέβαια ούτε χωματερή ούτε σκουπιδότοπος. Με μια σοβαρή διαχείριση στη λειτουργία δεν προκαλεί καμία όχληση, πέρα από το θόρυβο φορτηγών και απορριμματοφόρων. Μετατράπηκε σε ζήτημα όμως γιατί η λέξη "σκουπίδια" προκαλεί αντιδράσεις και γιατί η δημοτική αρχή δεν είχε προκαλέσει ευρύτερη συζήτηση που θα κατέληγε σε δέσμευση τουλάχιστον των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: Οποιος δεν θέλει να γίνει σταθμός στις όχθες του Νέδοντα να αντιπροτείνει μια παρόμοια σε χιλιόμετρα περιοχή και ο καθένας να αναπτύξει τα επιχειρήματά του. Καθαρά όμως και υπεύθυνα, χωρίς «ναι μεν αλλά». Και αυτό παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από το δήμαρχο δεν έγινε, όπως άλλωστε ισχυρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο και η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο ερώτημα λοιπόν αν πρέπει να εγκατασταθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων είτε για την προσωρινή είτε για τη μόνιμη διαχείριση, η απάντηση είναι προφανώς θετική. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει τόσο για λόγους κόστους όσο και για περιβαλλοντικούς. Στο ερώτημα πού θα πρέπει να εγκατασταθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης, η απάντηση είναι απλή: Εκεί που υπάρχει χωροθετημένος από το ΓΠΣ χώρος και επιπρόσθετα λειτουργεί ήδη παρόμοια εγκατάσταση, δηλαδή στη ΜΟΛΑΚ. Ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ η κίνηση των απορριμματοφόρων προς το συγκεκριμένο σημείο είναι πιο εύκολη προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή συμφόρηση μια και στην άλλη περίπτωση θα πρέπει όλα τα απορριμματοφόρα να περνούν από την Αρτέμιδος. 

Δεν αντιλαμβανόμαστε γατί κρατά αρνητική στάση σε αυτήν τη λύση ο δήμαρχος υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει επιβαρυνθεί πολύ η περιοχή της ΜΟΛΑΚ. Τι ισχυρίζεται δηλαδή, ότι θα εγκαταστήσει κάτι που επιβαρύνει το περιβάλλον σε σημείο που δεν προβλέπεται από το ΓΠΣ, δίπλα σε σπίτια και στις όχθες του ποταμού που διασχίζει όλη την πόλη; Θεωρούμε ότι από την αρχή της θητείας η αντιμετώπιση της ΜΟΛΑΚ από το σημερινό δήμαρχο ήταν απολύτως λαθεμένη και επιζήμια για το σύνολο των πολιτών. Αν η ΜΟΛΑΚ λειτουργούσε, το συνολικό κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών θα ήταν μικρότερο και θα είχαν αποφευχθεί πολλά από αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν, συμβαίνουν τώρα και θα συμβούν και στο μέλλον. Η εμμονή να μην αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση του δήμου και να αναζητούνται άλλοι χώροι ήταν και παραμένει ακατανόητη και αν κάποτε αυτό έμοιαζε με ρουσφέτι τώρα πια αποτελεί πρόκληση. 

 

 

panagopg@gmail.com