Δευτέρα, 15 Μαϊος 2017 21:34

Μια νέα ισχυρή πολιτική πρόταση για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Μια νέα ισχυρή πολιτική πρόταση για την Καλαμάτα

Στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και του τελευταίου δήμου της, εκτός από την κυβέρνηση ή τη δημοτική αρχή, σημαντικό ρόλο παίζει και η αντιπολίτευση.

Η καλή αντιπολίτευση αναγκάζει τη συμπολίτευση να γίνεται καλύτερη, ενώ αντίστοιχα η κακή την αφήνει ανεξέλεγκτη. Η αντιπολίτευση, με άλλα λόγια, είναι σημαντικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος - και όσα συμβαίνουν σε αυτήν αντανακλούν έμμεσα στη διακυβέρνηση, δηλαδή στη ζωή όλων μας.

Αποτελεί κοινό μυστικό όλων όσοι ασχολούνται με τα τοπικά πολιτικά πράγματα ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας κατά τις δύο τελευταίες θητείες της λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευση. Οι συνδυασμοί της μειοψηφίας, για πολλούς λόγους και όχι μόνο λόγω αδυναμίας των επικεφαλής τους, δεν έχουν καταφέρει να θέσουν ουσιαστικά ζητήματα στη δημοτική αρχή και να την πιέσουν πολιτικά. Η επιλογή των θεμάτων για αντιπολίτευση δεν έχει βάθος, είναι ευκαιριακή και τυχαία. Δεν υπηρετεί ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα αναδείκνυε στα μάτια του πολίτη τη συγκριτική διαφορά μεταξύ των παρατάξεων. Να το πούμε απλά: Η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να θέσει τη δική της ατζέντα στη δημοτική αρχή - απλώς τρέχει... νιαουρίζοντας πίσω από ό,τι προτάσσει κάθε φορά ο δήμαρχος και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

Στην πολιτική, και ειδικότερα όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση, όταν δεν έχεις διακριτό στίγμα δεν έχεις και καμία ελπίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρουσιάζουν φθορά και αρρυθμίες μεγαλύτερες από την παράταξη της πλειοψηφίας, η οποία παρά την πολύχρονη παραμονή της στην εξουσία παρουσιάζει αξιοθαύμαστη αντοχή. Η συνοχή της πλειοψηφίας κατά την άποψη πολλών είναι επίπλαστη, και τα προβλήματα θα φανούν μόλις εμφανιστεί μια ισχυρή αντιπολιτευτική παράταξη η οποία θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία· όμως αυτό μένει να αποδειχτεί, μιας και υπάρχει ένα μεγάλο... αν.

Το ζητούμενο για το Δήμο Καλαμάτας είναι πλέον ξεκάθαρο. Το ερώτημα είναι: Θα συγκροτηθεί μια νέα μεγάλη παράταξη, με τη συμμετοχή νέων και παλαιών αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, ή θα πάμε σε μια ακόμα θητεία της παράταξης Νίκα με τον ίδιο ή άλλον επικεφαλής; Αν δεν υπάρξει μια παράταξη που θα δίνει ένα νέο ξεκάθαρο στίγμα για την πορεία της πόλης, ας μην έχει κανένας καμία αυταπάτη: Υγιεινό περίπατο θα κάνει ξανά στις εκλογές η σημερινή πλειοψηφία στο δήμο. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις δεν ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά ορισμένων στις μειοψηφίες, τους πληροφορούμε όμως ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλώς αυτοί στραβά αρμενίζουν.

Η συγκρότηση μια νέας παράταξης που θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Δήμο Καλαμάτας είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ομαλότερα η δημοκρατία, αλλά και γιατί η εναλλαγή στην εξουσία δίνει οξυγόνο στους θεσμούς. Μια νέα παράταξη θα αναγκάσει τη σημερινή δημοτική αρχή να γίνει καλύτερη και να βάλει στην οπτική της και νέα ζητήματα, τα οποία σήμερα ούτε καν ακουμπά. Το θέμα είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η παράταξη και αν σε αυτή χωρούν κομματικοί σχηματισμοί και πρόσωπα. Προφανώς χωρούν οι πάντες και τα πάντα -  με βασική προϋπόθεση την από κοινού σύνταξη και δέσμευση πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, τόσο για την πόλη όσο και για τη λειτουργία της παράταξης μελλοντικά ως δημοτικής αρχής.

Σίγουρα σε ένα τέτοιο σχήμα δεν χωρούν μόνο αυτοί που θέλουν να φορέσουν κομματικό καπέλο και να υπηρετήσουν τη στενή κομματική ή προσωπική τους ατζέντα. Θεωρούμε μάλιστα ότι είναι κρίσιμο να αντιληφθούν όλοι ότι στενή κομματική ατζέντα δεν έχει και δεν υπηρετεί ούτε η σημερινή δημοτική αρχή - και αυτό δεν πρέπει κανείς να το παραβλέπει. Οσοι ονειρεύονται λοιπόν κυριαρχία με κομματικό υποψήφιο, ή ακόμα χειρότερα με κυβερνητικό στέλεχος, ας αλλάξουν πλευρό... γιατί η συνέχεια θα είναι εφιαλτική. Αυτά ήταν δύσκολα ακόμα κι όταν τα κόμματα χτυπούσαν σαραντάρια με πολυάριθμούς και εξαρτώμενους κομματικούς στρατούς. Με σχεδόν μονοψήφια κομματικά ποσοστά, αποτελεί πολιτική αυτοκτονία η κάθοδος κομματικού υποψηφίου. Οποιος βεβαίως θέλει την κομματική καταγραφή του -και την υπόμνηση, μέσω αυτού, της ύπαρξής του προφανώς- μπορεί να κατεβάσει έναν κομματικό συνδυασμό με δυο τρεις μαϊντανούς ως διεύρυνση, αλλά ένα τέτοιο σχήμα δεν πρόκειται να γίνει πλειοψηφία ούτε από... λάθος.

Δήμοι όπως αυτός της Καλαμάτας χρειάζονται ευρύτερες δυνάμεις, που θα μπορούν να ενοποιούνται και να κινητοποιούνται με βάση μια συγκεκριμένη ατζέντα για την πόλη. Δεν φτάνει το «αντί» και δεν χρειάζεται το κομματικό καπέλο· απαιτείται όμως ένα συνολικό αφήγημα για τη λειτουργία της πόλης και την ανάπτυξη της, το οποίο θα διαφοροποιείται από αυτά που πράττει η σημερινή δημοτική αρχή. Το πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό υπάρχει κι έχει αναπτυχθεί. Χρειάζεται βεβαίως μεγαλύτερη εμβάθυνση σε όλους τους τομείς, προκειμένου να πάρει τα χαρακτηριστικά ενός στρατηγικού σχεδίου για την Καλαμάτα της επόμενης 20ετίας. Είναι καιρός να βγουν κάποιοι μπροστά και να ξεκινήσουν την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής πρότασης, για να μπορέσουν στη συνέχεια να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και κανέναν δεν πρόκειται να καλέσει η Ιστορία: Οι άνθρωποι τη διαμορφώνουν και οι ισχυρές ομάδες τελικά τη γράφουν.

panagopg@gmail.com