Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 21:37

Να αποφασίσουν οι πολίτες για την κίνηση στη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να αποφασίσουν οι πολίτες για την κίνηση στη Ναυαρίνου

Τα καλά νέα είναι ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας αποφάσισε να ασχοληθεί με την κυκλοφορία στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Τα κακά νέα είναι ότι το κάνει με τρόπο ερασιτεχνικό, προσπαθώντας να προκαταβάλει και να καθοδηγήσει τις όποιες επιστημονικές προτάσεις.

Η δημοτική αρχή, δηλαδή ο δήμαρχος, βλέποντας πια ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών, αποφάσισε τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου - και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη. Το πρώτο ζήτημα είναι προς τα πού θα γίνει η μονοδρόμηση. Η κυκλοφορία δηλαδή των αυτοκινήτων θα γίνεται από τη δύση προς την ανατολή ή από την ανατολή προς τη δύση; Θα είναι ενιαία η κίνηση προς μια κατεύθυνση από το λιμάνι μέχρι το "Φιλοξένια" ή θα αλλάζει κατεύθυνση η μονοδρόμηση;

 

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι αν θα υπάρξει πρόβλεψη να πεζοδρομούνται τμήματα της Ναυαρίνου την περίοδο αιχμής ή σε συγκεκριμένες ώρες της περιόδου αιχμής. Αν υπάρχει αυτή η προοπτική, προφανώς θα πρέπει να υπάρξει μια μονοδρόμηση που θα διευκολύνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Επίσης, η μονοδρόμηση θα συνδυαστεί με στένεμα του δρόμου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο ποδηλατόδρομος και να απελευθερωθεί χώρος για πεζούς, ή απλώς θα παρκάρουν αυτοκίνητα στη λωρίδα που καταργείται; Και το σημαντικότερο είναι βέβαια το πώς θα αποτραπεί η δημιουργία μιας... μονοδρομημένης πίστας υψηλών ταχυτήτων, για κάγκουρες και λοιπούς ανόητους.

Τα ερωτήματα αυτά, καθώς και πολλά ακόμα που προφανώς μας διαφεύγουν, πότε και από ποιον θα απαντηθούν; Αυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ο δήμαρχος και όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη επιστημονική γνώση. Ούτε βέβαια έχουμε τις ειδικές γνώσεις για να κάνουμε κυκλοφοριακή μελέτη. Τι κάνουν λοιπόν οι πολιτικοί που δεν θέλουν να μπλέκονται στα πόδια των υπολοίπων; Ζητούν από τους μελετητές προτάσεις για ήπια κυκλοφορία στο παραλιακό μέτωπο, γιατί αυτό φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη ανάγκη - και το επισημαίνουν όλοι όσοι ζουν και κινούνται σε αυτήν την πόλη.

Οι πολιτικοί, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ζητούν να εξεταστεί ο τρόπος που θα επιτευχθεί η ήπια κυκλοφορία στο παραλιακό μέτωπο, μιας και δεν υπάρχει πλέον λόγος η Ναυαρίνου να είναι ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τη Μάνη με την υπόλοιπη χώρα. Στην προκήρυξη του έργου ή στον αντίστοιχο διαγωνισμό, ζητούν να εξεταστούν σενάρια και να υποβληθούν τα 3 καλύτερα, αναφέροντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το καθένα. Πηγαίνουν τα σενάρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από μια εξαντλητική διαβούλευση με φορείς και επιστημονικούς συλλόγους της πόλης, και λαμβάνεται η τελική απόφαση συνεκτιμώντας και ακούγοντας τους πάντες και τα πάντα

 

Στην κατεύθυνση αυτή, καλό θα ήταν να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να προκηρυχθεί μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Το κάθε σημείο επηρεάζει συνολικά την κυκλοφορία στην πόλης και δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματική ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οσοι κινούμαστε στην πόλη διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα ότι ο περιφερειακός έχει μετατρέψει στενάκια, απ' όπου παλιά δεν περνούσε αυτοκίνητο, σε βασικές αρτηρίες! Η παραλιακή αλλά και το σύνολο της πόλης χρειάζονται πλέον μια συνολική νέα κυκλοφοριακή μελέτη.Ο δήμαρχος είναι προφανές ότι έχει παρασυρθεί από την αυτοπεποίθησή του ότι ξέρει καλά την πόλη. Εχει στο μυαλό του μια πολύ συγκεκριμένη λύση για την κίνηση στην παραλιακή και αυτή προωθεί. Η λύση που προκρίνει μπορεί και να έχει περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά, αλλά ας το πουν αυτό οι ειδικοί. Δεν είναι κακό να ακουστούν και να εξεταστούν κι άλλες προτάσεις: Ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Οι προτάσεις των ειδικών μπορούν να τεθούν σε τοπικό δημοψήφισμα, έτσι ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες πώς θέλουν να κινούνται στο παραλιακό μέτωπο. Δεν είναι κακό να ανοίξει η διαδικασία και να εκφραστούν όλοι. Η εποχή μας είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι οι παλιότερες, ενώ η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν υπόψη οι απόψεις περισσοτέρων του ενός. Η οργάνωση του παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία δεν μπορεί να καθοριστεί από τη θέληση ελαχίστων και από τις όποιες εμμονές τους, στη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Η λύση είναι: εναλλακτικές προτάσεις, διαβούλευση και τοπικό δημοψήφισμα. Ολα τα αλλά είναι υποκειμενικές προσεγγίσεις και εμμονικές επιλογές. Η Καλαμάτα έχει το δυναμικό και τους ανθρώπους να δημιουργήσει ένα παραλιακό μέτωπο πρωτότυπο και λειτουργικό· ας ακουστούν όλοι και ας αποφασίσουν οι πολίτες.

 

 

panagopg@gmail.com

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνωμοσίες και απειλές Η Λευκή Νύχτα και η Παραλία »

NEWSLETTER