Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 21:09

Η Λευκή Νύχτα και η Παραλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο κόσμος ήταν πολύς και στη φετινή Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας παρότι η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται πλέον σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες, της Πελοποννήσου.

Η Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας είναι όμως αυτή που αποτελεί το σημείο αναφοράς, γιατί μαζεύει πολύ κόσμο για χαβαλέ, διασκέδαση αλλά και ψώνια. Η επιτυχία της συγκεκριμένης εκδήλωσης οφείλεται ακριβώς στην υπηρέτηση του τρίπτυχου: πλήθος κόσμου, πολλές επιλογές στη διασκέδαση (στο δρόμο αλλά και σε μαγαζιά) και ένα εμπορικό κέντρο το οποίο έχει τα πάντα και σε καλές τιμές.

Η Καλαμάτα κάνει λοιπόν επιτυχημένη Λευκή Νύχτα κάθε χρόνο γιατί διαθέτει τις προϋποθέσεις για να το επιτύχει. Να το πούμε αλλιώς: Η Νότια Πελοπόννησος έχει αποκτήσει πρωτεύουσα στον τομέα της αναψυχής και του εμπορίου, και αυτό φαίνεται. Η επισήμανση αυτή θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη για να μη συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια, για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνεται Λευκή Νύχτα. Το θέμα έχει πλέον εξαντληθεί και η επανάληψη κάθε χρόνο των ίδιων κλισέ έχει καταντήσει κουραστική, όταν μάλιστα η απάντηση δίνεται από τον κόσμο αλλά και από τις ταμειακές των καταστημάτων. Οπως ένα καλό κατάστημα έχει ανάγκη από μια όμορφη βιτρίνα, έτσι και μια πόλη που θέλει «να μπάσει κόσμο» χρειάζεται μια μεγάλη εμπορική εκδήλωση.

Η Λευκή Νύχτα έγινε φέτος λίγες μέρες πριν από το τέλος του Αυγούστου και τέθηκε ένα ζήτημα σε σχέση με την Παραλία. Υπάρχει μια αντίληψη που λέει ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδοτείται το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν για τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης. Αυτό είναι σωστό. Με το τέλος του Αυγούστου η Παραλία της Καλαμάτας νεκρώνει, αλλά για αυτό δε νομίζουμε ότι ευθύνεται μια εκδήλωση ένα Σάββατο βράδυ του Αυγούστου, η οποία στο φινάλε αφορά και την παραλιακή ζώνη. Η Παραλία και ειδικότερα τα μαγαζιά της δεν μπορούν να κρατήσουν τον κόσμο γιατί δεν λειτουργούν συνδυαστικά. Οσοι κινούμαστε στην περιοχή της πλατείας και του Ιστορικού Κέντρου, έχουμε διαπιστώσει ότι από την περασμένη εβδομάδα που δρόσισε ο κόσμος έχει ανέβει πάνω. Οι περισσότεροι που δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου θα επιλέξουν να πιουν εκεί έναν καφέ ή να βγουν μια βόλτα με τα πόδια. Υπάρχουν άπειρες επιλογές χωρίς να αναγκαστούν να μετακινηθούν και να αναζητούν μαγαζί να καλύπτει τις απαιτήσεις τους. Αυτή είναι η αλήθεια - και καλό θα ήταν η συζήτηση να γίνει γύρω από αυτό, και όχι να κατασκευάζουμε τώρα νέους εχθρούς.

Η Παραλία κλείνει χρονικά νωρίς, και αυτό σίγουρα είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει επαγγελματίες και δημοτική αρχή. Το κλείσιμο δεν έχει όμως να κάνει με τη Λευκή Νύχτα, αλλά με το ότι παραμένει ξεκομμένη από την υπόλοιπη ζωή της πόλης. Να το πούμε διαφορετικά: Για να αποφασίσει κάποιος να κατέβει στην Παραλία θα πρέπει να βρει εκεί κάτι εξαιρετικά διαφορετικό. Στο παρελθόν η Παραλία της Καλαμάτας είχε μαγαζιά που λειτουργούσαν ως «κράχτες» και κρατούσε κόσμο όλη τη χρονιά· τώρα αυτό δεν υπάρχει, αντίθετα αυτό συμβαίνει σε Πλατεία και Ιστορικό Κέντρο. Επιπρόσθετα η μετακίνηση από το κέντρο προς την Παραλία προϋποθέτει τη χρήση οχήματος, κάτι που από μόνο του δρα αποτρεπτικά. Οταν επισημαίνουμε ότι η κυκλοφορία στην Παραλία και η διασύνδεσή της με το κέντρο είναι μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα, αυτό ακριβώς υπογραμμίζουμε. Η Καλαμάτα έχει κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στη Νότια Πελοπόννησο, δεν έχει όμως καταφέρει να εντάξει λειτουργικά το παραλιακό της μέτωπο.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι να διασυνδεθεί λειτουργικά η Παραλία με την υπόλοιπη πόλη και τη ζωή της, σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπλαση, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά και οι επενδύσεις από τους ιδιώτες σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την Παραλία όλο το χρόνο. Το επόμενο διάστημα που θα ληφθούν αποφάσεις για την κυκλοφορία της Ναυαρίνου, όλοι, και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά προτείνοντας λύσεις δραστικές και πρωτοποριακές. Να προτείνουν δηλαδή σημαντικές αλλαγές, που θα προκαλούν σοκ και θα δημιουργούν νέες δυνατότητες. Αυτό όμως θα γίνει μόνο αν υιοθετήσουν προτάσεις που κινούνται έξω από το συντηρητικό και το μέχρι τώρα συνηθισμένο.

Είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση στην Παραλία. Διαφορετικά θα συνεχίσουν να γκρινιάζουν για δευτερεύοντα ζητήματα όπως το αν η Λευκή Νύχτα έπρεπε να γίνει αυτό ή το άλλο Σαββατοκύριακο.

 

 

 

panagopg@gmail.com