Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 21:27

Υπόθεση νέων προσώπων οι εκλογές στην Περιφέρεια

Γράφτηκε από τον

Υπόθεση νέων προσώπων  οι εκλογές στην Περιφέρεια

Ο διαγωνισμός της μεταφοράς των μαθητών ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα μερικά βασικά στοιχεία του πολιτικού περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στοιχεία τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις μέχρι τις εκλογές και υπό προϋποθέσεις θα καθορίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην παράταξη της πλειοψηφίας είναι πλέον καθαρό ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ της Ελένης Αλειφέρη και της ηγεσίας της Περιφέρειας. Η ηγεσία της Περιφέρειας στην Τρίπολη, δηλαδή ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, καθορίζουν τα πάντα. Η Περιφέρεια όπως και ο Δήμος Καλαμάτας είναι «ενός ανδρός αρχή», απλώς στην Περιφέρεια υπάρχει και η Νικολάκου, η οποία βγαίνει μπροστά για να προστατεύεται ο αρχηγός.

Τα πάντα λοιπόν καθορίζονται από την Τρίπολη και οι υπόλοιποι απλώς εκτελούν εντολές, οι οποίες πολλές φορές αν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα ή έχουν κινηθεί κάποια πράγματα υπηρεσιακά χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, έχουμε… διορθώσεις μέχρι και ακυρώσεις διαγωνισμών. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας δεν είναι καινούργιο. Είναι το ίδιο που εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα εκλογής του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια και οδήγησε σε αλλεπάλληλες παραιτήσεις και αποχωρήσεις αντιπεριφερειαρχών. Αργά ή γρήγορα θα ζήσουμε και τώρα το ίδιο έργο.

Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι αντιπολίτευση στον Τατούλη κάνει μόνο ο Γόντικας. Οι άλλοι απλώς… παρίστανται και χαιρετίζουν στα Περιφερειακά Συμβούλια. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Νίκος Πατσαρίνος δεν είχε πάει καν στην Οικονομική Επιτροπή στην οποία συζητήθηκε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ενώ και αυτός που πήγε από την παράταξή του ψήφισε λευκό! Κατά τα λοιπά, έβγαλαν ανακοίνωση για το δημόσιο ΚΤΕΟ της Μεσσήνης, δηλαδή στην κυριολεξία «…αλλού βαρούν τα όργανα, αλλού χορεύει η νύφη». Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκτός αυτής του ΚΚΕ, είναι όλες κυβερνητικοί απολογητές, με αποτέλεσμα ο Τατούλης ως παλιά πολιτική καραβάνα να μην έχει κανένα πρόβλημα να πετάει την μπάλα στην εξέδρα περνώντας χωρίς πρόβλημα ό,τι θέλει.

Αν κάποιος δει τα δεδομένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί επιπόλαια να συμπεράνει ότι η ομάδα Τατούλη θα κάνει περίπατο και στις επόμενες εκλογές. Ο Γόντικας στηριζόμενος μόνο στο ΚΚΕ δεν μπορεί να αναπτύξει δυναμική και οι άλλοι θα υποστούν αφενός τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα πληρώσουν και την αδυναμία τους να φανούν αντιπολιτευτικά, αναδεικνύοντας θέματα αλλά και συγκεκριμένες πρακτικές της περιφερειακής αρχής. Η παράταξη Τατούλη, λοιπόν, παρότι κυριαρχεί στα όρια του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει πρόβλημα στο γενικότερο πολιτικό πεδίο. Η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι δύσκολα θα υποστηρίξει ξανά Τατούλη, ενώ τοπικά στελέχη της και βουλευτές ειδικά στην Αρκαδία είναι κυριολεκτικά στα… κάγκελα κατά του περιφερειάρχη. Η περίπτωση Τραγάκη σύμφωνα με κάποιους θα έχει συνέχεια στην Αρκαδία και θα αφορά και την περίπτωση Τατούλη, κάτι που θα σημάνει το οριστικό διαζύγιο με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Μένει έτσι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως είναι υπ' ατμόν και κανείς δεν ξέρει σε τι φάση θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν ισχυρές ομάδες, οι οποίες δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για νέα στήριξη Τατούλη. Ακόμα και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που στήριξε αποφασιστικά στις τελευταίες εκλογές βγήκε προχθές με ανακοίνωση προειδοποιώντας ανοικτά για αλλαγή στάσης στο μέλλον.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, αν η Ν.Δ. εγκαταλείψει οριστικά το συνδυασμό Τατούλη η υπόθεση των εκλογών στην Περιφέρεια θα είναι υπόθεση νέων προσώπων και συνδυασμών. Ο εκνευρισμός που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται και σε αυτό τον κίνδυνο. Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι ανήκουν στη Ν.Δ., όπως η Ελένη Αλειφέρη, γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν ή να μειωθούν, προκειμένου αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν την απόφαση του κόμματός τους, να είναι αποδυναμωμένοι πολιτικά. Η τοποθέτηση «τοποτηρητών» στις περιφερειακές ενότητες δίνει ρόλους και υπηρετεί το κεντρικό σύστημα εξουσίας, αλλά το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αμφίβολο αν θα αντέξει όταν αρχίσουν οι αποχωρήσεις. Συμπερασματικά, η περιφερειακή αρχή μπορεί να μην έχει αντιπολίτευση αλλά εσωτερικά τρέχει ένα ρυάκι αμφισβήτησης και αναχωρητισμού, το οποίο όσο περνά ο καιρός φουσκώνει και όλα δείχνουν ότι θα μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο που θα σαρώσει τα πάντα.

 

panagopg@gmail.com