Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 20:48

Με τσάι και συμπάθεια δεν πληρώνονται δάνεια

Γράφτηκε από τον

Με τσάι και συμπάθεια  δεν πληρώνονται δάνεια

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασαν την Παρασκευή το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργεί στην Καλαμάτα.

Ειδικοί δεν είμαστε, οπότε δεν γνωρίζουμε γιατί χρειάζεται μια δημόσια υπηρεσία να ενημερώνει για τα δάνεια, αντί να το κάνει αυτό η ίδια η τράπεζα ή τα ειδικευμένα δικηγορικά και οικονομικά γραφεία. Ας υποθέσουμε όμως ότι όντως εκεί ο επιχειρηματίας και ο κάθε ιδιώτης θα μάθουν για τα δικαιώματά τους και το τι μπορούν να διεκδικήσουν προκειμένου να επιτύχουν μια καλύτερη ρύθμιση στο δάνειό τους, και ας δεχτούμε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσφορά στην κοινωνία. Το να εγκαινιάζουν όμως δύο υπουργοί ένα γραφείο που στελεχώνεται με δυο-τρεις αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλη υπηρεσία... μας ξεπερνά!

Οι κορδέλες και τα ταρατατζούμ με κάθε ευκαιρία, αποτελούν την ταυτότητα του παλιού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Από το μυστρί της χούντας μέχρι τα σημερινά κορδελάκια του τίποτα, στόχος ήταν και είναι πάντα η πολιτική εξαπάτηση, με την επίδειξη του αυτονόητου ως κάτι σημαντικού.

Ειδικότερα οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι παρίσταναν και εξακολουθούν να παριστάνουν τους διαφορετικούς, σε λίγο θα κόβουν κορδέλα και στις... ανακοινώσεις τους, αυτοθαυμαζόμενοι γιατί μετά από χρόνια ανακάλυψαν όλα αυτά που οι υπόλοιποι είχαν αντιληφθεί πολύ καιρό πριν. Αλλά όταν επί χρόνια διακινείς διάφορες μπαρούφες για να τεκμηριώσεις ότι δεν πρέπει κανείς να πληρώνει τίποτα, από διόδια και φόρους μέχρι τραπεζικά χρέη, μετά έχεις όντως ανάγκη να κόψεις μια κορδέλα για να γιορτάσεις την επιστροφή στον πραγματικό κόσμο!

Οι τράπεζες πρέπει να εισπράξουν δάνεια απ' όπου μπορούν, κι αυτό είναι αναγκαίο για να δώσουν νέα δάνεια και να κινηθεί η οικονομία. Αυτό συμβαίνει παντού, αυτό έγινε σε όλες τις χώρες με ή χωρίς μνημόνιο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και πλειστηριασμοί λοιπόν θα γίνουν και σπίτια θα χαθούν και περιουσίες θ' αλλάξουν χέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα του καπιταλισμού, και όποιου του αρέσει! Οποιου δεν του αρέσει μπορεί να πάει στο σύντροφο Μαδούρο να πάρει κουπόνι και να στηθεί στην ουρά. Σκληρό; Πολύ σκληρό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η μόνη αλήθεια που έπρεπε να περάσουν 8 χρόνια για να κατανοηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και του πολιτικού κόσμου, και να αποφασίσουν όλοι να κοιτάξουν αυτά που μπορούν να γίνουν ώστε να σωθεί ό,τι σώζεται.

Ωραίες λοιπόν οι γραφικότητες του παρελθόντος, γελάσαμε με τις κωλοτούμπες, πληρώσαμε όμως ακριβά για το κακόγουστό αυτό θέαμα που παρακολουθήσαμε τόσον καιρό κι είναι πια ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση. Η παρούσα κυβέρνηση, αν για κάτι θα πρέπει να μνημονεύεται, είναι για το γκρέμισμα των πλειοψηφικών ψευδαισθήσεων. Οι ψευτομαγκιές που στην πολιτική του καφενείου είχαν πάρει μια μυθική διάσταση, με τα χτυπήματα του χεριού στο τραπέζι και τα «αν φύγουμε θα καταρρεύσει η ευρωζώνη και ο καπιταλισμός», «λέμε περήφανα όχι» και λοιπά γλαφυρά, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. Φάγαμε πολύ... ξύλο από όλη τη γραφειοκρατίας της Ε.Ε. και πληρώσαμε επί δύο την κρίση, αλλά το πήραμε το μάθημά μας! Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα, όσα μας στοίχισε η πρώτη κρίση το 2009 σε οικονομικό κόστος, άλλα τόσα μας στοίχισε η δευτερογενής που ξεκίνησε με τα λεβέντικα καμώματα το 2015. Επιστρέψαμε τώρα εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο του 2014 και πανηγυρίζουμε! Μπράβο μας, που έστω κι έτσι τα καταφέραμε!

Το πρόβλημα όμως με το δανεισμό των επιχειρήσεων, πέρα από τα κέντρα ενημέρωσης και τα λόγια συμπόνιας, παραμένει. Στην περιοχή μας τα πυροδάνεια της εποχής του καταναλωτικού παροξυσμού και του οικονομικού εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ως σκελετοί στο ντουλάπι. Τα δάνεια αυτά δεν χορηγήθηκαν με τραπεζικά κριτήρια, αλλά με μικροπολιτική σκοπιμότητα από την τότε κυβέρνηση. Οι επιχειρηματίες έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν φταίνε που τα εξέλαβαν ως χαριστική επιδότηση την οποία και κατανάλωσαν. Η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης τώρα στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτο βήμα ανακούφισης των δανειοληπτών της περιοχής.

Καλή δηλαδή η... ενημέρωση και οι συμβουλές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα ουσιαστικά μέτρα. Το τι πρέπει να κάνουν οι περισσότεροι το ξέρουν, αλλά αυτό που τους λείπει είναι οι πόροι για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να κάνουν μια καινούργια αρχή. Τα «δεν πληρώνω» και οι λεβεντιές κάθε μορφής αποδείχτηκαν λαθεμένες επιλογές· τώρα είναι ώρα για ουσιαστικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματικά μέτρα. Εστω, μετά το τσάι και τη συμπάθεια!

panagopg@gmail.com