Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 20:43

Κλείνει ο παλιός κύκλος στην αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο Δήμος Μεσσήνης ήταν η εκλογική έκπληξη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

Το αδιαμφισβήτητο φαβορί έχασε τις εκλογές για ελάχιστες ψήφους, οι οποίες κρίθηκαν στο εκλογοδικείο. Το απόλυτο αουτσάιντερ κέρδισε, αλλά μέχρις εκεί: Δεν κατάφερε να μετατρέψει τη νίκη σε ένα διαφορετικό πολιτικό αφήγημα που θα άφηνε στίγμα στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Μεσσήνης. Αποτέλεσμα, η διασπασμένη Κεντροδεξιά των προηγούμενων εκλογών να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες σε έναν νέο υποψήφιο από την περιοχή, με χαμηλό προφίλ και με παρουσία στην τοπική κοινωνία. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις στην πολιτική ανάλυση για να καταλάβει πού πάνε τα πράγματα.

Η παρούσα δημοτική αρχή της Μεσσήνης επέλεξε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Δεν χρησιμοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση -όπως έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας- για να τρυγήσει χρηματοδοτήσεις προσφέροντας καλά λόγια, αλλά ταυτίστηκε με επιλογές όπως η νέα χάραξη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Τα ανταλλάγματα ήταν ψίχουλα και... καλά λόγια. Ακόμα και η ανάπλαση στο κέντρο της Μεσσήνης γίνεται με δάνειο κι όχι με χρηματοδότηση όπως οι αντίστοιχες αναπλάσεις στην Καλαμάτα. Η προσδοκία δε ότι θα υπάρξει κομματική στήριξη στις εκλογές είναι τουλάχιστον αυτοκτονική. Οπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, στην παρούσα φάση μόνο όποιος κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει πιθανότητες εκλογής. Ο Νίκας, για παράδειγμα, έσπευσε με μια ασήμαντη αφορμή να... αποκηρύξει το "σατανά" και τα... παράγωγά του και να περάσει καθαρά στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δημιουργείται με ταχύτατο ρυθμό στην κοινωνία.

Για να το πούμε και διαφορετικά: Σε δήμους της Μεσσηνίας όπου οι πολιτικές δυνάμεις είναι προσδιορισμένες και ιστορικά παγιωμένες, η ταύτιση με συγκεκριμένους κομματικούς χώρους είναι επιλογή ήττας.

Ο Δήμος Μεσσήνης συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής του νομού, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, οι οποίες είναι αναξιοποίητες. Υπάρχει μια εσωτερική αντίφαση μεταξύ πρωτεύουσας και ενδοχώρας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργήθηκε κι έπαιξε ρόλο στην πορεία των αυτοδιοικητικών πραγμάτων - κάτι που πιθανότατα μερικώς να επαναληφθεί. Μια νέα δημοτική αρχή οφείλει να ενοποιήσει κοινωνικά και οικονομικά το κέντρο και την περιφέρεια, να κλείσει το χάσμα και να δημιουργήσει το αίσθημα του "ανήκω". Η καλλιέργεια αντιθέσεων και η δημιουργία νέων διαχωρισμών δεν βοηθά κανέναν, αντίθετα οξύνει την κατάσταση και βαθαίνει το χάσμα.

Η πόλη της Μεσσήνης, για να καταστεί το πραγματικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο του δήμου, χρειάζεται μελετημένες και σοβαρές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα και κυρίως στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και αισθητικής στην καθημερινότητα. Οι αναπλάσεις με κινέζικους κυβόλιθους δεν λύνουν κανένα πραγματικό πρόβλημα: Αντίθετα η κατασκευή τους -και μάλιστα με δάνειο- βαθαίνει τη δυσπιστία των κατοίκων της περιφέρειας.

Το σημαντικότερο για το Δήμο Μεσσήνης είναι η αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων του, και για να συμβεί αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική σε αγροτικό τομέα και τουρισμό. Η δημοτική αρχή δεν καθορίζει τις τιμές των προϊόντων, αλλά μπορεί να δημιουργήσει έργα υποδομής που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα ανοίγουν αναπτυξιακούς ορίζοντες. Η δημοτική αρχή Τσώνη κατάφερε να μπλοκάρει το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος και, μέσω αυτού, το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης στο παραλιακό μέτωπο. Χωρίς όμως ξεκάθαρο χωροταξικό και χρήσεων γης, δεν γίνεται να υπάρξουν τουριστικές επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής. Η δε καθυστέρηση της κατασκευής του δρόμου με την όποια χάραξη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για όλες τις περιοχές δυτικά της Μεσσήνης. Οι δημότες του Πεταλιδίου, της Αίπειας, της Βουφράδας και του Αριστομένη στερούνται σύντομης και ασφαλούς πρόσβασης, επειδή επιλέχτηκε η τακτική της μετάθεσης του συγκεκριμένου έργου στις καλένδες.

Στον αγροτικό τομέα, δήμοι όπως αυτός της Μεσσήνης οφείλουν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Στελεχωμένη με ειδικούς επιστήμονες και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, να παρέχει συμβουλές, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αξιοποιεί προγράμματα, να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποφασιστικά στις αδυναμίες της κρατικής διοίκησης. Από τη δακοκτονία μέχρι τις νέες καλλιέργειες, υπάρχει πεδίο δόξας λαμπρό για ανάπτυξη αυτοδιοικητικής δράσης πέρα από την έκδοση ανούσιων ψηφισμάτων.

Υπάρχει η δυνατότητα να πάρει δάνειο ένας δήμος για να αναπτύξει δομές που θα ενισχύουν το εισόδημα των κατοίκων, έτσι ώστε και το δάνειο να αποπληρωθεί αλλά και να δημιουργηθούν υπεραξίες για τους κατοίκους και την περιοχή. Το εισόδημα δημιουργεί μαγαζιά και πιάτσες, που οδηγούν σε αναπλάσεις οι οποίες ταιριάζουν με το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία κάθε περιοχής. Τα δάνεια όμως για να αντιγραφούν αναπλάσεις της διπλανής πόλης... αποτελούν καρικατούρα.

Με θλιβερές αντιγραφές, δεν δημιουργούνται ξεχωριστές νησίδες και δεν οικοδομείται ένα αυτόνομο αφήγημα που θα χαρακτηρίσει μια πόλη και τους κατοίκους της. Το αυτόνομο, το ξεχωριστό και το ποιοτικό είναι αυτό που καθιστά έναν προορισμό θελκτικό - και όσο αυτό απουσιάζει ή είναι δυσδιάκριτο, τόσο θα κυριαρχούν οι εικόνες της παρακμής.

panagopg@gmail.com