Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 14:11

Συγκοινωνούντα δοχεία οι τέσσερις κάλπες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συγκοινωνούντα δοχεία οι τέσσερις κάλπες

 

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε εξελίσσεται σε τέσσερα επίπεδα: το κεντρικό με τις ευρωεκλογές, το περιφερειακό, το δημοτικό και το τοπικό.

Το ένα πεδίο επηρεάζει το άλλο σε ανάλογο μέγεθος και σε συνάρτηση με τη στρατηγική που ακολουθείται από πάνω προς τα κάτω, αλλά και αντίστροφα. Σχηματικά, το κεντρικό, δηλαδή ο ανταγωνισμός των κομμάτων, επηρεάζει εντονότερα τις περιφερειακές εκλογές αλλά λιγότερο τις δημοτικές, οι οποίες όμως επηρεάζουν και επηρεάζονται έντονα από τις τοπικές. Οσο βαδίζουμε κοντύτερα στην κάλπη θα γίνεται όλο και πιο εμφανής η συσχέτιση των εκλογών σε κάθε επίπεδο και θα διαμορφώνονται με καθαρότερο τρόπο τα σχήματα και οι στοιχίσεις.

Το πρώτο επίπεδο διαμορφώνεται από τη στρατηγική των κομμάτων. Αν τελικά δεν έχουμε βουλευτικές και έχουμε μόνο ευρωεκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να δώσουν σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να συγκροτήσει «προοδευτικό μέτωπο» κατά της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφύγει το δημοψήφισμα κατά της θητείας της. Το ποιος θα καταφέρει να επιβάλει την ατζέντα του θα κρίνει τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και των περιφερειακών. Η εμπειρία πάντως δείχνει ότι το εύκολο στις ευρωεκλογές είναι η αντικυβερνητική ψήφος διαμαρτυρίας.

Ολα τα κόμματα στις περιφερειακές εκλογές έχουν δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά με χρίσματα και στηρίξεις, και θα προσπαθήσουν να αντιστοιχήσουν την κομματική ψήφο των ευρωεκλογών με αυτή των περιφερειακών έτσι ώστε να σταλεί το αντικυβερνητικό ή αντίστοιχα το κυβερνητικό μήνυμα. Οπως αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας, αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο των πολιτών. Μπορεί η πόλωση των ψηφοφόρων να μην έχει τα χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν, αλλά αυτό αφορά κυρίως τις δημοτικές και τις τοπικές εκλογές: Στις περιφερειακές η ψήφος όπως και η στοίχιση είναι περισσότερο κομματική, κάτι που θα ενταθεί όταν θα ζητηθεί να σταλεί μέσω αυτής το ένα ή το άλλο μήνυμα. Τα περιθώρια θα στενέψουν ιδιαίτερα όταν θα οριστικοποιηθεί το ότι δεν θα γίνουν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές και θα συνδεθούν ξεκάθαρα οι κάλπες των ευρωεκλογών με αυτές των περιφερειακών.

Η επισήμανση όλων αυτών είναι απαραίτητη για να προλάβουμε... πτώσεις από τα σύννεφα, αλλά και για να υπογραμμίσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις που θα έχουν αξία θα είναι αυτές των τελευταίων 15 ημερών. Τότε θα δούμε και ποιες θα είναι οι διαφορές του πρώτου με τον δεύτερο αλλά και ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στο επίπεδο των δημοτικών εκλογών υπάρχει μικρότερος μεν βαθμός επηρεασμού, αλλά όχι μηδενικός. Τα πράγματα δεν είναι βέβαια όπως παλιότερα, όμως θα ήταν λάθος να μην δει κάποιος κομματικές στηρίξεις και χρίσματα όπου και όπως έχουν δοθεί. Οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορεί να έχουν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και ευρύτερο κομματικό ακροατήριο, αλλά υπάρχουν και στοιχίσεις οι οποίες θα παίξουν το ρόλο τους, ενδεχομένως και αποφασιστικό. Σε ένα πολυδιασπασμένο τοπίο η κομματική στήριξη έμμεσα ή άμεσα ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο και να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Επισήμανση κρίσιμη για να προλάβουμε νέες πτώσεις από τα σύννεφα!

Οι εκλογές στα τοπικά συμβούλια, τέλος, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος των δημοτικών. Οποιος δημοτικός συνδυασμός καταφέρει να «παίξει» σωστά τα τοπικά πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια στις δημοτικές ενότητες αυξάνει τις πιθανότητές του για εκλογή.

Ολα αυτά ισχύουν βεβαίως για τη σειρά των υποψήφιων στον πρώτο γύρο και το πλασάρισμα των συνδυασμών σε αυτόν. Στον δεύτερο γύρο αυτό που παίζει κυρίαρχο ρόλο είναι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Αν στο κεντρικό επίπεδο υπάρχει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα, αυτό τη δεύτερη Κυριακή θα ενισχυθεί και θα γίνει τσουνάμι. Υποψήφιος, δηλαδή, που έχει καβαλήσει το κύμα που διαμορφώθηκε την πρώτη Κυριακή είναι αδύνατο να χάσει τη δεύτερη. Υποψήφιοι ακόμα και με τεράστιες υπέρ τους διαφορές την πρώτη Κυριακή σαρώθηκαν τη δεύτερη από το κύμα του πολιτικού μηνύματος. Στις περιφερειακές εκλογές, στην περίπτωση που κάποιος είναι πρώτος την πρώτη Κυριακή και έχει μαζί του το συνολικό πολιτικό ρεύμα, δεν χάνει τις εκλογές ακόμα κι αν ο αντίπαλός του μοιράζει… 50ευρα στις διασταυρώσεις!

Το πολιτικό κλίμα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα και στις δημοτικές εκλογές, ειδικά στους μεγάλους δήμους, ενδεχομένως λιγότερο απ' ό,τι στις περιφερειακές, αλλά αρκετά για να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις κάλπες στις 26 Μαΐου λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία: Η μία επηρεάζει την άλλη και όλες μαζί το τελικό αποτέλεσμα. Οι δύο κάλπες στις 2 Ιουνίου επηρεάζονται από το αποτέλεσμα στις 26 Μαΐου, και συνήθως αναδεικνύουν νικητή αυτόν που έχει μαζί του το ηχηρό μήνυμα της κεντρικής κάλπης.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 19:36

NEWSLETTER