Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 13:38

Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής χρεοκοπίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν προκάλεσαν συναισθήματα ελπίδας ή απογοήτευσης σε κανέναν πολίτη. Αντιθέτως επειδή έχουμε ακούσει πολλές φορές τις ίδιες ακριβώς εξαγγελίες, οι περισσότεροι πολίτες τις αντιμετώπισαν αδιάφορα και περιμένουν να δουν την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη για τη νέα κυβέρνηση. Ετσι για μια ακόμα φορά ακούσαμε ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις, ότι θα ανασυγκροτηθεί το κράτος και ότι θα... παταχθεί η φοροδιαφυγή. Τις δυο πρώτες εξαγγελίες τις ακούμε τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ την υπόσχεση για πάταξη της φοροδιαφυγής την ακούμε από τότε που... ιδρύθηκε το νεοελληνικό κράτος. Ποιος εμποδίζει τις κυβερνήσεις να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και αυτονόητη. Οι... πελάτες  των κομμάτων εμποδίζουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση απειλεί την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Με άλλα λόγια: Το πελατειακό κράτος για να λειτουργήσει δημιούργησε πανίσχυρες συντεχνίες και αυτές προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους εμποδίζουν οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θεωρούν ότι συγκρούεται με τα συμφέροντά τους. Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις είναι ανίσχυρες  και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια που εξαγγέλλουν χωρίς να παραχωρήσουν νέα προνόμια στα μέλη των συντεχνιών.

Συγκεκριμένα για να πουληθούν η Ολυμπιακή, ο ΟΛΠ, ο ΟΤΕ και ο ΟΣΕ, χρειάστηκε είτε να πάρουν πρόωρη σύνταξη χιλιάδες εργαζόμενοι είτε να μεταταγούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες χιλιάδες υπάλληλοι αυτών των ΔΕΚΟ. Οπως αντιλαμβάνεστε το αποτέλεσμα αυτών των περίφημων αποκρατικοποιήσεων είναι... μηδενικό καθώς τα συνήθη υποζύγια εξακολουθούν να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις για τους πρώην εργαζόμενους των ΔΕΚΟ. Πριν μέσω των φόρων πληρώναμε τα ελλείμματα του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής και τώρα πληρώνουμε τις πρόωρες συντάξεις και τους μισθούς των μεταταγμένων στην εύφορη κοιλάδα του Ελληνικού Δημοσίου. Πολύ φοβάμαι λοιπόν ότι και οι νέες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν... αλλά ελληνικά για να μετακινηθούν εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο... στενό δημόσιο τομέα.

Για την περίφημη ανασυγκρότηση του κράτους δεν έχω να κάνω πολλά σχόλια. Τα έχω εξαντλήσει στις... προηγούμενες εξαγγελίες. Είναι όμως τουλάχιστον αστείο να ακούς τις εξαγγελίες αυτές από τους πολιτικούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του πελατειακού κράτους. Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ακούς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μιλά για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους, ενώ οι Μεσσήνιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στήριξε την αναξιοκρατία κάνοντας ρουσφέτια όπως όλοι οι πολιτικοί της γενιάς του.  Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τίποτα στο κράτος. Αργά ή γρήγορα ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εταίροι θα αντιληφθούν ότι είναι όμηροι του... παρελθόντος. Θα αντιληφθούν ότι τα χθεσινά ρουσφέτια έκλεψαν το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας.

Μέχρι όμως να αντιληφθούν το αυτονόητο θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν την φορολογική μεταρρύθμιση που έχουν εξαγγείλει. Οπως όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν έτσι λοιπόν και η σημερινή εξήγγειλε ότι θα επιδιώξει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εκτιμώ ότι θα καταφέρει όσα ακριβώς κατάφεραν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με απλά λόγια, δεν θα καταφέρει να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και επομένως τα συνήθη υποζύγια θα συνεχίσουν να πληρώνουν το πάρτι των αετονύχηδων μέχρι τουλάχιστον την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Μετά την πλήρη χρεοκοπία δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά υποψιάζομαι ότι οι... συμμορίες δεν θα πληρώνουν φόρους όπως άλλωστε δεν πληρώνουν και οι μαφιόζοι στις χώρες του χρεοκοπημένου υπαρκτού σοσιαλισμού. Σε κάθε περίπτωση και πριν φτάσουμε στην πλήρη χρεοκοπία η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει έναν ακόμη φορολογικό νόμο. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του ο νέος νόμος είναι καταδικασμένος να αποτύχει καθώς θα κληθούν να τον εφαρμόσουν κυρίως όσοι υπηρέτησαν με πίστη το πελατειακό κράτος που εξέθρεψε τη φοροδιαφυγή. Θα κληθούν να τον εφαρμόσουν   υπάλληλοι που έπαιρναν εντολές από τα βουλευτικά και υπουργικά γραφεία για να καλύψουν τις φορολογικές παραβάσεις των αετονύχηδων και για να σβήσουν τα πρόστιμα των “ημετέρων”. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κληθούν να εφαρμόσουν το νόμο, υπάλληλοι που γνώριζαν για τις εντολές και δεν μιλούσαν γιατί φοβόντουσαν. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογικός μηχανισμός έχει δημιουργηθεί για να υπηρετεί τις ανάγκες του παρελθόντος. Εχει δημιουργηθεί για να υπηρετεί τις ανάγκες του πελατειακού κράτους. Υπηρετεί τις ανάγκες του πελατειακού κράτους που δημιούργησαν χθες όσοι φιλοδοξούν σήμερα να το αλλάξουν χωρίς να αγγίξουν τα προνόμια των συντεχνιών. Η κυβέρνηση είναι όμηρος του παρελθόντος στο φαύλο κύκλο της πολιτικής χρεοκοπίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 17:37

NEWSLETTER