Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 12:20

Στην κάλπη ο λογαριασμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάθε πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό για να «φρεσκάρει» την ομάδα του, να «μοιράσει μπάλα» σε νέους παίκτες και βέβαια να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Οι ανασχηματισμοί έχουν τρία στοιχεία: την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, την ικανοποίηση εσωκομματικών ισορροπιών και βέβαια την παραγωγή θετικού επικοινωνιακού θορύβου. Επιτυχημένοι ανασχηματισμοί είναι αυτοί που έχουν και τα τρία στοιχεία αλλά υπηρετούν την καλύτερη δυνατή λειτουργία της κυβέρνησης. Ο χθεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης είχε και τα τρία στοιχεία αλλά θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ποιο ήταν το ισχυρότερο. Σε πρώτη ανάγνωση πάντως, έφυγαν 2-3 υπουργοί με μεγάλες γκάφες στο ενεργητικό τους, πλην όμως έμειναν πολύ περισσότεροι με ελάχιστο έως μηδενικό έργο. Διατηρήθηκαν οι εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά αυξήθηκαν οι δυσαρεστημένοι που έφυγαν ή δεν μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα. Έγινε, τέλος, μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια να καταγραφεί θετική επικοινωνιακή αντεπίθεση, μιας και η διαχείριση του κορονοϊού και τα οικονομικά προβλήματα που αυτός παράγει δεν αφήνουν περιθώρια για αλλαγή της επικοινωνιακής ατζέντας.

Η Μεσσηνία από τον ανασχηματισμό βγήκε διπλά χαμένη. Κανένας βουλευτής της δεν πήρε κυβερνητική θέση, ενώ σε κρίσιμα για την πορεία τοπικών ζητημάτων υπουργεία υπήρξαν δυσμενείς εξελίξεις. Η ανάληψη ειδικότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από  βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μια δυσάρεστη εξέλιξη σε σχέση με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και αν υπάρξει θετική απόφαση από το ΣτΕ.
Η απουσία της Μεσσηνίας από κυβερνητικές θέσεις αντικατοπτρίζει δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι η Ν.Δ. δεν διαθέτει τοπικά ισχυρά πρόσωπα παρότι ιστορικά έχει προνομιακή εκλογική σχέση με τους πολίτες της Μεσσηνίας. Το δεύτερο, ότι πληρώνει την προηγούμενη θητεία Σαμαρά στην πρωθυπουργία, αλλά και την παρουσία του εμμέσως σε κυβερνητικές θέσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε υπουργούς και διαθέτει ερείσματα στην κυβέρνηση, κρατώντας ταυτόχρονα το ρόλο του μοναδικού Μεσσήνιου ισχυρού παράγοντα. Με απλά λόγια, ο Σαμαράς προφανώς δεν ήθελε Μεσσήνιο υφυπουργό στα πόδια του και ο Μητσοτάκης δεν του χάλασε χατίρι. Το τι θα σημάνει αυτό για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων, αλλά και για την εξέλιξη του πολιτικού προσωπικού της Ν.Δ. στην περιοχή, θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα – και σίγουρα στην επόμενη κάλπη.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 09:07