Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 17:33

Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου

Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι τοπικοί παράγοντες επιθυμούν να κλείσει η 120 ΠΕΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που αντιδρούν στην αναβάθμισή της θα ήταν «στα κάγκελα» εάν υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο.

Το να λες όμως "όχι" στην αναβάθμιση, αλλά να θέλεις και να παραμείνει μια δομή υπολειτουργώντας, δεν είναι πολιτικά υπεύθυνο. Το εμπόριο φόβου και η πρόβλεψη αρνητικών εξελίξεων για το μέλλον είναι βασικό στοιχείο κάθε λαϊκιστή που πουλάει κατά περίπτωση διεθνισμό, πατριωτισμό, τοπικισμό και ενδιαφέρον… για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η στρατιωτική χρήση του αεροδρομίου της Καλαμάτας δεν αποφασίστηκε τώρα και βεβαίως είναι δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξει σε μία περίοδο εθνικών κινδύνων και αυξημένων προκλήσεων. Η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία και πληρώνει πολύ ακριβά τη γεωπολιτική της θέση. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε 20 -30 χρόνια, στην παρούσα φάση όμως αντιμετωπίζουμε πολύ συγκεκριμένους κινδύνους, που απαιτούν ισχυρή αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη. Η αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου Καλαμάτας ως διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων δεν είναι κάτι καινούργιο, συζητιέται επί σειρά ετών και όπως φαίνεται η τελευταία κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία οριστικοποίησε αποφάσεις και επιτάχυνε διαδικασίες. Η επιλογή ενοικίασης αεροπλάνων εκπαίδευσης από Ισραηλινούς δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Η συμμαχία με το Ισραήλ είναι φανερό ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή.
Το ζήτημα για την περιοχή είναι η αναβάθμιση, παράλληλα με το στρατιωτικό, και του πολιτικού αεροδρομίου. Η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος έχουν ανάγκη από ένα διεθνές πολιτικό αεροδρόμιο, το οποίο να μπορεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη τουριστική κίνηση. Η επιτάχυνση των διαδικασιών παραχώρησης του πολιτικού αεροδρομίου σε ιδιώτες, η αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών εξυπηρέτησης των επιβατών και η αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής για διευκόλυνση των πτήσεων, είναι τα αιτήματα που οφείλουν οι τοπικοί παράγοντες να θέσουν στους αρμόδιους υπουργούς. Οφείλουν να απαιτήσουν την υλοποίηση των υποσχέσεων του πρωθυπουργού. Η εθνική άμυνα και η εξωτερική πολιτική δεν είναι αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων. Η διαχείριση των πτήσεων της παράλληλης λειτουργίας δεν είναι κάτι καινούργιο, γίνεται και αλλού, ας επικεντρωθούν λοιπόν όλοι στην αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου προσφέροντας ουσιαστικές και χρήσιμες υπηρεσίες στην τοπική οικονομία και τους πολίτες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 23:53

NEWSLETTER