Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 21:17

Να τελειώνει το γαϊτανάκι με τους συμβασιούχους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Η επιλογή προσωπικού αποτελούσε διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στελέχωσης του Δημοσίου.

Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αποτέλεσαν μία τομή για το ελληνικό Δημόσιο και μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή η τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου, με στόχο να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος επιλογής προσωπικού για το Δημόσιο. Οι τροποποιήσεις που γίνονται δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του βασικού νόμου, το πρόβλημα όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται καν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση των εκπαιδευτικών, όπου έχει να γίνει γραπτός διαγωνισμός πάνω από 10 χρόνια. Οι ανάγκες καλύπτονται με αναπληρωτές από την επετηρίδα του παλιού διαγωνισμού, οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια προφανώς και πρέπει να μονιμοποιηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στο υπόλοιπο Δημόσιο, με συμβασιούχους που ανανεώνουν επί πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι δίκαιο αίτημα η μονιμοποίησή τους. Με αυτόν τον τρόπο έχει πληγεί η βασική λειτουργία του ΑΣΕΠ, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον μόνο για τη νομιμοποίηση της πρόσληψης συμβασιούχων μέσω της μοριοδότησης  προϋπηρεσίας.

Το κακό είναι ότι η ιστορία με τους συμβασιούχους δεν τελειώνει. Το τελευταίο διάστημα έχουμε νέα φουρνιά συμβασιούχων με αφορμή την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι δήμοι, κυρίως, χρησιμοποιώντας την πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουν προσλάβει δεκάδες συμβασιούχους, τις συμβάσεις των οποίων ανανεώνουν και σύντομα θα έχουμε προσφυγές και δικαστικές αποφάσεις για μονιμοποιήσεις. Το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι. Το Δημόσιο θα πρέπει να προσλαμβάνει προσωπικό με βάση συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και όχι φίλους και γνωστούς. Η πρόσληψη συμβασιούχων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και ανοικτές διαδικασίες αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Οι συμβασιούχοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πολιτικοί όμηροι. Για να γίνουν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ και να λειτουργήσουν διαδικασίες αντικειμενικής επιλογής προσωπικού, θα πρέπει να λήξει το ζήτημα των συμβασιούχων και να τραβηχτεί ξανά μια κόκκινη γραμμή. Από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια για να συζητάμε ακόμα την εφαρμογή διαδικασιών ΑΣΕΠ. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό δεν θέλει να αλλάξει γιατί στις προσλήψεις βρίσκεται η πραγματική εξουσία.

panagopg@gmail.com