Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 15:04

Να επισπευσθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του αεροδρομίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του αεροδρομίου

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για το αεροδρόμιο οδήγησε σε σημαντικές αλλά αυτονόητες διαπιστώσεις.

Η πρώτη, ότι η περιοχή θέλει την ύπαρξη του στρατιωτικού αεροδρομίου και την εκπαίδευση πιλότων σε αυτό. Η σύμβαση ενοικίασης αεροσκαφών από ισραηλινή εταιρεία είναι μία λύση ενταγμένη σε ένα συνολικότερο πλαίσιο εθνικών κινήσεων στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το πώς και το γιατί ο καθένας το αντιλαμβάνεται εάν έχει αίσθηση των διεθνών παραγόντων και της θέσης της χώρας μας στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η δεύτερη ήταν η ανάδειξη της σημασίας του πολιτικού αεροδρομίου. Αντιλαμβάνονται πλέον όλοι ότι το αεροδρόμιο αποτελεί βασικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι διαπιστώσεις είναι πάντα σημαντικές, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν. Είναι καιρός να σταματήσει η αντιπαραγωγική συζήτηση για το στρατιωτικό αεροδρόμιο και το τι… κάνουν οι Ισραηλινοί. Η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους, έχει ανάγκη από ισχυρές συμμαχίες και αυτό πράττει. Κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρχει αλλού. Οπότε πάμε παρακάτω, προκειμένου να δούμε πώς θα συνυπάρξουν πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων Καλαμάτας αλλά και των πολιτών της περιοχής έχουν αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα και συναινούν στην κατεύθυνση της συνύπαρξης και των δύο δράσεων. Κεντρικό αίτημα είναι πλέον η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου, η οποία βεβαίως δεν θα προκύψει από το πουθενά. Τα σημαντικά αεροδρόμια όλης της χώρας έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αυτό θα πρέπει να είναι το κεντρικό αίτημα και για αυτό της Καλαμάτας. Δυστυχώς στην πρώτη φάση των παραχωρήσεων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έμεινε εκτός, με αποτέλεσμα την τελευταία δεκαετία, παρότι είχε τεράστια ανάπτυξη, το Δημόσιο να μην έχει βάλει ούτε μια νέα πρόκα. Ωραίες λοιπόν οι ευχές, οι επερωτήσεις και το ενδιαφέρον, αλλά καλό είναι να φτάνουν όλοι στο διά ταύτα, που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση των διαδικασιών παραχώρησής του σε ιδιώτη.
Μέσα σε μία σύμβαση παραχώρησης μπορούν να προβλεφθούν τα πάντα και μάλιστα δεσμευτικά, τόσο από την πλευρά του Δημοσίου όσο και από αυτήν του ιδιώτη. Μέσα από μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διασφαλιστεί η επέκταση και η απογείωσή του. Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει το στρογγύλεμα των γενικοτήτων και να περάσουμε στο συγκεκριμένο και το εφικτό. Σε επίσπευση δηλαδή της διαδικασίας παραχώρησης.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 09:23

NEWSLETTER