Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 22:58

Ιεράρχηση και προετοιμασία από τις δημοτικές αρχές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιεράρχηση και προετοιμασία από τις δημοτικές αρχές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το υπουργείο Εσωτερικών για να «αντέξει» την πίεση των δημάρχων σε σχέση με τις προτάσεις έργων που κατατέθηκαν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναγκάστηκε να βάλει πλαφόν χρηματοδότησης σε κάθε δήμο. Η θέσπιση πλαφόν είναι ένα οριζόντιο μέτρο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και κάποιοι δήμοι που έχουν καλύτερη πρόσβαση στην κυβέρνηση ή μεγαλύτερη ετοιμότητα σε μελέτες να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας αφήνοντας για τους μικρότερους και πιο αδύναμους τα ψίχουλα.
Το πλαφόν στη χρηματοδότηση μεταβιβάζει το μπαλάκι της επιλογής έργων στους δήμους. Κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να ιεραρχήσει τα έργα που θεωρεί κρίσιμα, έτσι ώστε να επιτύχει την ένταξή τους σε αυτό που της αναλογεί. Οι κατ’ εξαίρεση εντάξεις έργων που προβλέπονται να γίνουν θα είναι περιορισμένες και προφανώς θα αφορούν εμβληματικά έργα αλλά και… εξυπηρετήσεις κομματικά ισχυρών δημάρχων. Το καλό είναι ότι αυτό θα αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλαίσιο που επιλέχτηκε είναι το καλύτερο δυνατό, γιατί η… μελετητική ωριμότητα ως κριτήριο δεν είναι αντικειμενικό μιας και χωρά πολλή συζήτηση και τεράστια… παρεμβατική πίεση.
Το ζήτημα είναι οι δημοτικές αρχές να επιλέξουν έργα τα οποία πραγματικά είναι άμεσης προτεραιότητας. Η διεκδίκηση έργων για κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και να αφορά έργα που να μπορούν να ενταχθούν και σε άλλο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το σημαντικότερο, να επιλεγούν έργα που έχουν μελετητική ωριμότητα και μπορούν να δημοπρατηθούν και να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό. Το μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή έργων είναι η ολοκλήρωσή τους. Τα έργα καθυστερούν όταν δεν υπάρχει σωστή μελετητική προετοιμασία και καθαρό έδαφος υλοποίησης. Δεν φτάνει δηλαδή ένα έργο να ενταχθεί, χρειάζεται και να εκτελεστεί και στον τομέα αυτό κρίνεται η αποτελεσματικότητα υπηρεσιών και δημοτικών αρχών. Οι εντάξεις έργων χωρίς σχέδιο και με μελέτες «φασόν» αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί σε σπατάλη πόρων και χάσιμο ευκαιριών. Οι δημοτικές αρχές μαζί με την ιεράρχηση έργων χρειάζεται να ρίξουν βάρος και στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας, προκειμένου να προλάβουν να εκτελέσουν τα έργα που θα ενταχθούν και να μην τα αφήσουν προίκα στους επόμενους.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER