Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 12:00

Καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες λύσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

O μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει δείξει ότι δεν φοβάται να πάρει θέση στα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Την περίοδο του κορονοϊού αποδεικνύει ότι δεν είναι από αυτούς που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα. Δεν εκβιάζεται από ισχυρές θρησκόληπτες μειοψηφίες που ευδοκιμούν στο χώρο της Εκκλησίας. Με την καθαρή και ηχηρή προτροπή του υπέρ των εμβολιασμών έκανε ακόμα ένα βήμα, δείχνοντας ότι έχει αποφασίσει να εκφράσει σε Εκκλησία και κοινωνία το ρεύμα της λογικής και της κοινωνικής ευθύνης. Η τοποθέτησή του, ειδικότερα, στο ζήτημα της αμαρτίας («Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του») έχει μεγάλη σημασία ακόμη και για όσους δεν έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Έχουμε και παλιότερα επισημάνει ότι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην περιοχή και στη συγκράτηση της πανδημίας σε... χαμηλές πτήσεις. Η Μεσσηνία τα πήγε καλά μέχρι τώρα σε σχέση με την πανδημία, και λόγω της σκληρής στάσης του μητροπολίτη απέναντι στις ακραίες αντιλήψεις στο χώρο της Εκκλησίας. Δεν άφησε περιθώρια για ανυπακοή και επιλεκτική εφαρμογή των μέτρων. Με τη στάση του προστάτεψε τους ηλικιωμένους και δεν άφησε να κάνουν παιχνίδι διάφοροι θρησκόληπτοι, όπως κατά κόρον έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας. Η στάση του μητροπολίτη Μεσσηνίας θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να βγουν δυναμικά μπροστά, έτσι ώστε να τρέξουν οι εμβολιασμοί στην περιοχή.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει από την πλευρά του πάρει καθαρή και σκληρή στάση σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Τον ίδιο δρόμο οφείλουν να ακολουθήσουν βουλευτές και δήμαρχοι, προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας. Όσοι πολιτικοί παράγοντες κινούνται στο πλαίσιο της λογικής και της επιστημονικής αντιμετώπισης του κορονοϊού, δεν μπορούν να κρύβονται διά της σιωπής ή να ψελλίζουν προτροπές για την τιμή των όπλων. Δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να πολιτεύονται με τα μεσοβέζικα «ναι μεν αλλά». Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πολίτες της περιοχής κάνοντας αντιπολίτευση στην… πανδημία και χαϊδεύοντας ουσιαστικά τα αυτιά κάθε ψεκασμένου αρνητή. Όσοι φοβούνται τον εμβολιασμό χρειάζονται καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρη παρότρυνση. Τα «ναι μεν αλλά» ρίχνουν απλώς νερό στο μύλο του ανορθολογισμού και της συνωμοσιολογίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και στη Μεσσηνία δείχνει ότι η κατάσταση εύκολα μπορεί να ξεφύγει. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν πρόκειται να τη βγάλουν καθαρή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Το μήνυμα ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί τους επόμενους μήνες θα νοσήσουν και πιθανόν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους, ενώ θα κινδυνεύσει και η ζωή τους, θα πρέπει να κυριαρχήσει. Αυτή είναι η επιστημονική αλήθεια, κόντρα σε δοξασίες και παραμύθια. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέτρο που στην παρούσα φάση προστατεύει με συντριπτικά ποσοστά από τη σοβαρή νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια, όπως και κάθε φάρμακο, μπορεί να έχουν και παρενέργειες, αλλά είναι συγκριτικά ελάχιστες σε σχέση με την προστασία που προσφέρουν. Αυτό δείχνουν όλα τα δεδομένα, σε όλο τον κόσμο, και δεν χωρά καμία σοβαρή επιστημονική αμφισβήτηση.

Η επιστροφή σε νέα καραντίνα μπορεί να ξορκίζεται, αλλά κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει σε δύο μήνες σε σχέση με την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας. Τα νέα κρούσματα στην παρούσα φάση αφορούν μικρές ηλικίες, οι οποίες κατά κανόνα νοσούν ελαφρά – είναι όμως βέβαιο ότι θα έχουμε επέκταση και στο 40% των ανεμβολίαστων στις ηλικίες πάνω από 50 χρόνων. Οι μεγαλύτεροι είναι βέβαιο ότι θα νοσήσουν και θα γεμίσουν ξανά οι κλινικές Covid και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία. Η οικονομία και η κοινωνία όμως δεν αντέχουν νέο lockdown.

Όσοι πιστεύουν ότι «δεν είναι τίποτα ο κορονοϊός» δεν κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους, αλλά συνολικά στην κοινωνία. Και το ατομικό δικαίωμα του καθενός σταματά εκεί που ξεκινά το ατομικό δικαίωμα του διπλανού του. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ατομικές συμπεριφορές οι οποίες είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνες για όλους τους υπόλοιπους. Οι ηγεσίες έχουν χρέος να βγαίνουν μπροστά και να επιβάλλουν λύσεις προς όφελος συνολικά της κοινωνίας. Τα περιθώρια ανοχής έχουν πλέον εξαντληθεί. Από εδώ και πέρα απαιτούνται καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες λύσεις.

panagopg@gmail.com