Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 21:54

Κρίσιμες αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπίες   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κρίσιμες αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπίες   

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σε αναβρασμό είναι αυτές τις μέρες οι δημοτικές αρχές της Μεσσηνίας, μιας και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες οι δημαιρεσίες. Η εκλογή νέων προεδρείων στα δημοτικά συμβούλια και μελών στις επιτροπές των δήμων είναι άσκηση ισορροπίας. Παραδοσιακά οι δημαιρεσίες αποτελούν ευκαιρία για να εκφραστούν δυσαρέσκειες και να επισημοποιηθούν νέες συμμαχίες. Να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νόμο λειτουργίας των ΟΤΑ η συγκρότηση των επιτροπών, και ειδικότερα της Οικονομικής Επιτροπής που αποτελεί το βασικό όργανο διοίκησης του δήμου, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σε κάποιους δήμους αναμένεται, μέσα στο πλαίσιο των γενικών ανακατατάξεων, να έχουμε αλλαγές και στις θέσεις των αντιδημάρχων. Συνολικά οι αλλαγές που θα επιδιώξουν οι δημοτικές αρχές “βλέπουν” πλέον τις επόμενες εκλογές. Η επιλογή προσώπων είναι δύσκολη μιας και δεν πρέπει να διαταραχθούν ισορροπίες που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκλογική δυναμική κάθε παράταξης. Με άλλα λόγια οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να δομήσουν την ομάδα κρούσης που θα τις πάει στις εκλογές. Αστοχίες και παραγκωνισμοί θα έχουν πολιτικό κόστος.

Στο Δήμο Καλαμάτας, ειδικότερα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αλλαγές και έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για ανοίγματα και νέες συμμαχίες. Οι δυνατότητες στο εσωτερικό της παράταξης της πλειοψηφίας είναι περιορισμένες και το δυναμικό πολύ συγκεκριμένο. Οι εκπλήξεις, αν υπάρξουν, θα προέρχονται από ανοίγματα κυρίως στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Υπάρχουν πρόσωπα που θα συνδράμουν τη δημοτική αρχή στην τελική ευθεία και θα την ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα; Θα το μάθουμε την Κυριακή.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας είναι αναγκασμένος να επιλέξει μέσα από μια λίστα πολύ συγκεκριμένων προσώπων και να διατηρήσει ισορροπίες οι οποίες θα οδηγήσουν την παράταξή του με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές. Το πρόβλημα του δημάρχου είναι να μπορέσει να εκφράσει το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στις επόμενες εκλογές, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εκλογική του επικράτηση. Αν σημαντικά πρόσωπα της Κεντροδεξιάς με θητεία στα δημοτικά πράγματα κάνουν αυτόνομα σχήματα ή αποτελέσουν μέρος πολύμορφου και πολύχρωμου δημοτικού σχήματος, τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα για την εκλογική επικράτηση της παράταξης Βασιλόπουλου. Αν σημαντικά πρόσωπα της Κεντροδεξιάς στο Δήμο Καλαμάτας κάνουν άλλες επιλογές, το χρίσμα της Ν.Δ. από σωσίβιο θα μετατραπεί σε βαρίδι.

Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου τα πάει καλά με τις μικροδιευθετήσεις και με την παρουσία στις κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν έχει όμως να επιδείξει κάποιο σημαντικό έργο. Αντίθετα, τα έργα που παρέλαβε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σε φάση τελικής υλοποίησης από τη δημοτική αρχή Νίκα δεν έχει καταφέρει να τα υλοποιήσει. Ο αγωγός ύδρευσης είναι χαμένος στις Ινδίες, το Ανοιχτό Θέατρο αναζητεί ανάδοχο, η ανάπλαση της Υπαπαντής είναι μπερδεμένη σε ένα κουβάρι που δύσκολα θα ξεμπλέξει, η Αναγνωσταρά και οι υπόλοιποι δρόμοι στο κέντρο όλο ξεκινούν κι όλο στα ίδια μένουν, οι αναπλάσεις στην Παραλία, Ανατολική και Δυτική, σέρνονται. Τα πάντα είναι σε αβεβαιότητα. Θα καταφέρει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα και να παραδώσει πριν από τις δημοτικές εκλογές τα συγκεκριμένα έργα; Αυτό είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου. Αν τα καταφέρει, δύσκολα δεν θα επιτύχει επανεκλογή. Αν όμως τα έργα παραμείνουν ημιτελή, θα υπάρξει ισχυρό υπερκομματικό μέτωπο που θα ζητήσει αλλαγή σελίδας στο Δήμο Καλαμάτας.

Πέρα όμως από την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Καλαμάτα χρειάζεται και μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση. Το τυχαίο και το ευκαιριακό θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στο σχεδιασμένο και το λειτουργικό. Δεν μπορεί να προωθούνται, για παράδειγμα, αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, κυριολεκτικά στο ξεκούδουνο, επειδή υπάρχει ένα πρόγραμμα που μπορεί να τις χρηματοδοτήσει. Δεν μπορεί να μένει το παραλιακό μέτωπο για μια ακόμα φορά στην τύχη του γιατί κανείς δεν θέλει να αγγίξει την κυκλοφορία οχημάτων στη Ναυαρίνου. Η Καλαμάτα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να αποτελέσει το ισχυρό οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου και χρειάζεται πολύ περισσότερα από μια απλή διαχείριση μικροαιτημάτων και... παρουσίες σε γάμους και κηδείες. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι πολίτες ψηφίζουν με τη ματιά τους στα μικρά και καθημερινά, αλλά χρήσιμες ηγεσίες είναι αυτές που δείχνουν το μέλλον κι όχι αυτές που χτυπούν πλάτες και χαμογελούν συμπονετικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να βρει τους ανθρώπους οι οποίοι θα μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν και να τρέξουν τα συγκεκριμένα έργα, αλλά και να σχεδιάσουν ένα αναπτυξιακό μέλλον για την πόλη. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο, είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να δείξει έργο στους πολίτες και να διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο τους.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER