Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 21:29

Το τίμημα που θα πληρώσει το πολιτικό προσωπικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

«Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας», η διαπίστωση αυτή αποτελεί πλέον κλισέ το οποίο λέει πολλά και τίποτα. Η μείωση του πληθυσμού αποτελεί αναμφίβολα τεράστιο πρόβλημα για κάθε κοινωνία και οικονομία. Η οικονομική ανάπτυξη και το ασφαλιστικό σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το δημογραφικό ζήτημα. Η χώρα μας και η Ευρώπη συνολικά θεωρούνται «γερασμένες» κοινωνίες, οι οποίες έχουν κατακτήσει ένα ζηλευτό επίπεδο διαβίωσης, αλλά δεν διαθέτουν τη δυναμική των αναδυόμενων οικονομιών με τα πολλά και φτηνά εργατικά χέρια.
Το δημογραφικό είναι πρόβλημα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Οι κοινωνίες που έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και έχουν υψηλές προσδοκίες δεν κάνουν παιδιά. Αντίθετα σε κοινωνίες και οικονομίες χαμηλών προσδοκιών υπάρχει αύξηση των γεννήσεων και του πληθυσμού. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι στην Ελλάδα να μην έχουμε προσωπικό για τις βασικές εργασίες στην οικοδομή, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα να προσφέρουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες υπανάπτυκτων χωρών. Την ίδια ώρα χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτοντας θέσεις εργασίας που προσφέρουν αμοιβές οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης. Η συγκεκριμένη κινητικότητα δύσκολα θα αλλάξει εκτός και αν έχουμε συνολική οικονομική κατάρρευση.
Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα μπορούμε να προσδοκούμε οριακή βελτίωση των δημογραφικών δεικτών μέσα από τον περιορισμό της μετανάστευσης Ελλήνων σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστούν καλές και ικανοποιητικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα με τη δημιουργία ταυτόχρονα υποδομών στήριξης νέων ζευγαριών για το μεγάλωμα των παιδιών τους. Ένα πλαίσιο δηλαδή που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες προσδοκίες διαβίωσης.
Η περιοχή μας ως επαρχία προσφέρει λιγότερες ευκαιρίες ικανοποίησης προσδοκιών και αυτό αποτυπώνεται στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και στην ενίσχυση του μοναδικού μεγάλου αστικού κέντρου, της Καλαμάτας. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η συγκεκριμένη τάση δεν μπορεί να ανακοπεί, αντίθετα θα ενισχυθεί. Η Μεσσηνία την επόμενη δεκαετία, αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνει στα ίδια πληθυσμιακά επίπεδα. Και αυτό θα είναι κατάκτηση.
Για να συμβεί χρειάζονται περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διαφορετικά το χάσιμο μιας βουλευτικής έδρας θα είναι το μικρό τίμημα που θα πληρώσει το πολιτικό προσωπικό της περιοχής.

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 21:28