Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 20:25

Βρήκαν ότι τους ενώνει η διατήρηση της εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βρήκαν ότι τους ενώνει η διατήρηση της εξουσίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα ξεκαθάρισαν μια σειρά από πολιτικά ζητήματα τόσο κεντρικά όσο και τοπικά. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει κηρυχθεί εκεχειρία, με τη διατήρηση ισορροπιών αρχικά μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Όσοι πόνταραν σε κόντρες και τριβές που θα αποδυναμώσουν το κυβερνητικό κόμμα μάλλον θα πρέπει να ποντάρουν αλλού. Η εξουσία ενοποιεί και αυτό για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται. 

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της εταιρείας Data C για λογαριασμό του Ionian TV και της εφημερίδας “Πελοπόννησος” της Πάτρας δίνει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δυναμική των κομμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με βάση τη δημοσκόπηση, η Ν.Δ. έχει απώλειες, αλλά διατηρεί ισχυρό προβάδισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εκμεταλλεύεται τις όποιες απώλειες της Ν.Δ., αλλά χάνει ποσοστό σε σχέση με το 2019. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται σημαντικά, αλλά όχι σε ποσοστό που ανατρέπει τις ισορροπίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα25 βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το κόμμα Ελληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει τόσο από αυτήν όσο και από το σύνολο των δημοσκοπήσεων είναι ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές θα είναι η Ν.Δ. αλλά μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τη δυναμική που υπάρχει στα δεξιά της Ν.Δ., η οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί στην κάλπη και αυτό γιατί η καταγραφή της θα είναι αποδυναμωμένη λόγω της πολυδιάσπασης και της απουσίας ισχυρού ενοποιητικού προσώπου. Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με το χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου καταγράφεται   μετατόπιση δυναμικής από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως δεν αλλάζει τις υπάρχουσες ισορροπίες.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βάλουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα απ’ όσα είναι σήμερα, αλλά δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα θα επιδιώξει εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, για να εκμεταλλευτεί το μπόνους των εδρών αλλά και την πίεση της... ακυβερνησίας. Η Ν.Δ. μπορεί να πάρει ψήφους και από τους αγανακτισμένους, που στράφηκαν σε ακροδεξιά κατεύθυνση και από τους κεντρώους, που έχουν θυμώσει από τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών. Η αποχή των απογοητευμένων που βιώνουν τη ματαιότητα της ψήφου τους θα λειτουργήσει υπέρ του πρώτου κόμματος. Μέσα από τον συνδυασμό όλων αυτών των παραγόντων η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι εφικτή αλλά πιθανότατα οριακή. 

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς το αποτέλεσμα των εκλογών στην κάλπη της απλής αναλογικής θα κρίνει και τη μετέπειτα πορεία και δυναμική. Η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το μέγεθος της πτώσης και η δυναμική της ανόδου, θα καθορίσουν συμπεριφορές που θα εκφραστούν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της κάλπης με ενισχυμένη αναλογική. Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά θα καθορίσει και την ηγεμονία στο χώρο τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο που καταγράφεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλες τις δημοσκοπήσεις εντάσσονται και οι κινήσεις σε τοπικό επίπεδο. Η κυριαρχία της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν αμφισβητείται και αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για τους υποψήφιους που θα στηριχθούν στην Περιφέρεια και τους δήμους. Με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νόμο που δίνει εκλογή με 42% και την εκλογική δύναμη του κόμματος στην Πελοπόννησο να είναι δημοσκοπικά σε αυτή την περιοχή, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν κομματικά χέρια Περιφέρεια και δήμοι. Η όποια αλλαγή προϋποθέτει μέτωπο όλων των άλλων κομματικών δυνάμεων, κάτι που είναι ανέφικτο πολιτικά, ενώ η εξεύρεση προσώπου που η ακτινοβολία του θα υπερβαίνει κόμματα και στοιχίσεις είναι αν όχι αδύνατη, δύσκολη. 

Την εβδομάδα που πέρασε φάνηκε ότι οι βασικοί παίκτες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκουν αυτά που τους ενώνουν και κηρύσσουν εκεχειρία. Η ξεκάθαρη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Παναγιώτη Νίκα και η παρουσία του δεύτερου στην ομιλία Αντώνη Σαμαρά δείχνουν ότι έχει “κλείσει” το ζήτημα της υποψηφιότητας. Οι βουλευτικές εκλογές που θα προηγηθούν μπορεί θεωρητικά να αλλάξουν τις υπάρχουσες πολιτικές και κομματικές ισορροπίες, πλησιάζουμε όμως στις κάλπες και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές. Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο στη Ν.Δ. βρίσκουν αυτά που τους ενώνουν, για να διατηρήσουν την εξουσία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER