Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 22:38

Στρατηγική εκλογής την πρώτη Κυριακή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Στρατηγική εκλογής την πρώτη Κυριακή

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν η χαρά του υποψηφίου. Η απλή αναλογική είχε δημιουργήσει προσδοκίες και κίνητρα. Η συμμετοχή στην εξουσία μέσα από την εκλογική επικράτηση ή τη μετεκλογική συνεργασία δημιούργησε πληθωρισμό υποψηφίων. Φτάσαμε έτσι σε δήμους, όπως της Καλαμάτας, να έχουμε μέχρι και 10 συνδυασμούς με δεκάδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Οι μετεκλογικές εξελίξεις μέσα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης διέψευσαν τις προσδοκίες, ενώ δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο που μειώνει δραματικά τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές.
Ο νόμος για τις αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων και τη συγκρότηση των επιτροπών μπορεί να κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά η θητεία των δημοτικών αρχών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι προσδοκίες για μετεκλογικές συνεργασίες και μοίρασμα της εξουσίας δεν επιβεβαιώθηκαν, μιας και ο πρώτος των εκλογών τα πήρε τελικά όλα. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που ισχύει για την αυτοδιοίκηση καθορίζει πλέον το εκλογικό παιχνίδι και με βάση αυτόν εκδηλώνονται προθέσεις και δηλώνονται υποψηφιότητες. Σε εκλογές δεν συμμετέχει κανένας που ξέρει ότι θα χάσει, ακόμα και οι κομματικά στρατευμένοι που γνωρίζουν ότι δεν πάνε για εξουσία συμμετέχουν, γιατί υπηρετούν συγκεκριμένη στρατηγική για τη... μακροπρόθεσμη νίκη του κόμματος.
Με βάση το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, οι υποψηφιότητες στις νέες δημοτικές εκλογές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Από τον πληθωρισμό υποψηφίων στα όρια της γραφικότητας θα περάσουμε στο άλλο άκρο, με τη συμμετοχή 2-3 συνδυασμών. Έτσι, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων θα έχουμε δύο συνδυασμούς, που θα δώσουν τη μάχη της επικράτησης και έναν του ΚΚΕ για την κομματική καταγραφή. Το όριο εκλογής με 42% από την πρώτη Κυριακή διαμορφώνει ταυτόχρονα το πλαίσιο της σύγκρουσης των ισχυρών μετώπων και δεν αφήνει περιθώρια για στρατηγικές δεύτερης Κυριακής. Η δημιουργία συνδυασμών και η συγκρότηση μετώπων για την παραμονή ή την ανατροπή θα πρέπει να επιτευχθούν και να λειτουργήσουν στην κάλπη της πρώτης Κυριακής.
Η εξέλιξη των διεργασιών στους δήμους της Μεσσηνίας δείχνει ότι τελικά στους περισσότερους θα έχουμε 2-3 συνδυασμούς, με τη μάχη της εκλογής να κρίνεται την πρώτη Κυριακή. Ειδικότερα, αν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν καταφέρουν να εκλεγούν την πρώτη Κυριακή, η δεύτερη θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα πιστοποίησης της ήττας τους.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER