Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 21:43

Να μην περιμένουμε άδικα να σφυρίξει τρένο

Γράφτηκε από τον

Να μην περιμένουμε άδικα να σφυρίξει τρένο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η επαναδρομολόγηση τρένου στις ράγες του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα. Πρωταπριλιά μπορεί να μην έχουμε, αλλά εκεί κοντά αναμένονται οι βουλευτικές εκλογές. Πολλοί θεωρούν -όχι άδικα- ότι η εξαγγελία για επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο έχει στόχο τη δημιουργία προσδοκιών ενόψει εκλογών. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το ζήτημα του τρένου αποτελούσε αίτημα που έθετε διαρκώς τα τελευταία χρόνια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αλλά η “ικανοποίησή του” τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την προεκλογική περίοδο.
Η επαναλειτουργία του τρένου μοιάζει με ψέμα, γιατί δεν έχει εξηγηθεί ούτε γιατί σταμάτησαν τα δρομολόγια ούτε γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσουν ξανά. Οι περισσότεροι θέλουν να σφυρίξει το τρένο γιατί... τους θυμίζει το παρελθόν..., δίνει δουλειές..., δημιουργεί κίνηση γενικώς και αορίστως. Αν τους ρωτήσεις αν οι ίδιοι θα το χρησιμοποιούν, θα πάρεις αρνητική απάντηση! Το τρένο σταμάτησε γιατί κανείς δεν το χρησιμοποιούσε. Και δεν το χρησιμοποιούσε για μια σειρά από λόγους, από τις μεγάλες καθυστερήσεις και τη συνολική κακή εξυπηρέτηση μέχρι την “ευκολία” της κυρίαρχης κουλτούρας του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
Το τρένο για να μην μείνει ψεύτικη προεκλογική εξαγγελία χρειάζεται να γίνει αίτημα των πολιτών. Να αντιληφθούν δηλαδή το όφελος και να πειστούν για τη χρησιμοποίησή του. Αν δεν υπάρχουν πελάτες, το τρένο και να ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν, με όλους μας να μετράμε τα πεταμένα λεφτά σε υποδομές. Το κρίσιμο είναι η δημιουργία ενός νέου ελκυστικού τρένου για ντόπιους και επισκέπτες. Ένα τρένο που δεν θα κάνει απλώς δρομολόγια χωρίς να καλύπτονται ούτε τα καύσιμα, αλλά ένα πραγματικό μέσο μαζικής μεταφοράς. Ένα ανταγωνιστικό μεταφορικό μέσο, που θα μειώνει το κόστος μεταφοράς στις επιχειρήσεις της περιοχής. Μπορεί αυτό να το κάνει ένα σχήμα όπως ο παλιός ΟΣΕ; Προφανώς και όχι. Υπάρχει επενδυτής διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο της λειτουργίας τρένου στην Πελοπόννησο αξιοποιώντας τις υποδομές, που προφανώς θα ξεσκουριάσει και θα αναβαθμίσει το κράτος; Απ’ όσο γνωρίζουμε όχι. Αν δεν υπάρξει ιδιωτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία τρένου, καλύτερα να μην ξεκινήσει τίποτα. Πρώτα πρέπει να βρεθεί το πώς θα λειτουργήσει και μετά να γίνει το οτιδήποτε. Διαφορετικά θα κουραστούμε να περιμένουμε το τρένο να ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο.

panagopg@gmail.com