Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 21:19

Νέα χωροταξία για να κλείσουν οι τρύπες στην υγεία

Γράφτηκε από την

Νέα χωροταξία για να κλείσουν οι τρύπες στην υγεία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου 45χρονου στην Κορώνη ανέδειξε το πρόβλημα υγειονομικής κάλυψης της Ανατολικής Πυλίας. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε και δεν έχει επαρκή κάλυψη. Το πώς όμως θα επιτευχθεί η υγειονομική κάλυψη αυτής της περιοχής είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η χωροταξική κατανομή των μονάδων υγείας αλλά και των σταθμών ασθενοφόρων είναι αυτό που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιοχές επαρκώς και αποτελεσματικώς.

Το “εύκολο” είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα κέντρο υγείας στην Κορώνη. Μια τέτοια δομή όμως πέρα από το οικονομικό κόστος είναι αμφίβολο αν θα στελεχωθεί επαρκώς και αν θα… βρίσκεται πάντα κάποιος να επέμβει αποτελεσματικά τη δύσκολη στιγμή. Η εμπειρία δείχνει ότι οι δομές υγείας που υπάρχουν είναι υποστελεχωμένες από ιατρικό προσωπικό, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει τα επόμενα χρόνια. Οι μελέτες σε σχέση με τη διοίκηση συστημάτων υγείας δείχνουν ότι χρειάζεται συνολικά νέος χωροταξικός σχεδιασμός, έτσι ώστε οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας να κατανεμηθούν με τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα δημογραφικά δεδομένα αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε πληροφορική και μεταφορές.

Το τι πρέπει να γίνει, το πολιτικό προσωπικό το γνωρίζει έτσι ώστε να υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων. Το πολιτικό κόστος όμως δεν αφήνει περιθώρια να γίνουν αυτονόητα πράγματα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ξεπερασμένες δομές και να υπολειτουργεί συνολικά το σύστημα υγείας. Το να έχεις έναν σταθμό ΕΚΑΒ στον Άγιο Ανδρέα (Λογγά) που να επεμβαίνει άμεσα στην Ανατολική Πυλία είναι μια αυτονόητη υποδομή, η οποία έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Αν γίνει στη Λογγά θα φωνάζουν στην Κορώνη, αν “μαζέψουν” ένα κέντρο υγείας ή “υποβιβάσουν” ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί σε κέντρο υγείας θα έχουμε αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Αποτέλεσμα, μένουν τα πάντα σε μια κατάσταση στασιμότητας και κάθε φορά τίθεται ένας βερμπαλιστικός στόχος που ξεχνιέται με το που τελειώνει η προεκλογική περίοδος.