Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 19:49

Περιορισμός μεσαζόντων για τις μειωμένες επιδοτήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιορισμός μεσαζόντων για τις μειωμένες επιδοτήσεις

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η καταβολή των επιδοτήσεων αποτελούσε για πολλά χρόνια κακόγουστο σίριαλ. Η επιδότηση με “ηρωικές προσπάθειες” και πολλές “παρεμβάσεις” δινόταν λίγο πριν τις γιορτές, αφού είχε γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Τα τελευταία χρόνια η καταβολή της επιδότησης -που ονομάζεται πλέον ενιαία ενίσχυση- γίνεται χωρίς παρατράγουδα και με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να βελτιωθούν στο σύστημα των επιδοτήσεων.

Ο τρόπος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, που γίνεται κάθε χρόνο, χρειάζεται τροποποίηση. Η διαδικασία της ενεργοποίησης μπορεί να γίνει ατελώς απευθείας από τους δικαιούχους μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr. Το πρώτο βήμα που έγινε φέτος θα πρέπει να ολοκληρωθεί τη νέα χρονιά, έτσι ώστε να σταματήσουν να πληρώνουν οι παραγωγοί μια υπηρεσία η οποία είναι άμεσα και εύκολα διαθέσιμη. Το να κλικάρει κάποιος μερικές επιλογές σε μια ψηφιακή πλατφόρμα δεν είναι κάτι που πρέπει να το πληρώνει τόσο ακριβά. Είναι αλήθεια βέβαια ότι με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ασχολείται και ζει ένας ολόκληρος μηχανισμός, αλλά αυτό είναι καιρός να αλλάξει.

Οι επιδοτήσεις παίζουν πλέον όλο και λιγότερο ρόλο στο αγροτικό εισόδημα. Οι αναθεωρήσεις των ΚΑΠ μειώνουν ποσά και δικαιούχους. Οι άμεσες ενισχύσεις που είχαν μειωθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ από 100 και πλέον €/στρ. σε 34,5€/στρ., με τη νέα ΚΑΠ (2023-2027) μειώνονται στα 27€/στρ. Η αναδιανεμητική ενίσχυση, στόχος της οποίας είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων και εκτιμάται σε μόλις 11€/στρ., αποκλείεται από τους παραγωγούς με εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων. Με δεδομένο ότι ο μέσος ελαιοκομικός κλήρος στη Μεσσηνία είναι κάτω από 10 στρέμματα, στην πράξη αποκλείεται πάνω από το 70% των ελαιοπαραγωγών. Το “πρασίνισμα”, δηλαδή η ενίσχυση 30% που αποδιδόταν αυτοδίκαια στην ελαιοκαλλιέργεια με την προηγούμενη ΚΑΠ, με τα νέα οικολογικά σχήματα περιπλέκεται και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ουσιαστικά θα εξαφανιστεί.
Οι κάτω των 250€ ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση, που θα προκύπτουν με τις συνεχείς ετήσιες περικοπές, θα περικόπτονται τελείως σε όλη τη χώρα. Με δυο λόγια, οι ενισχύσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι μειωμένες και για λίγους. Η αυτοματοποίηση της καταβολής τους και ο περιορισμός των μεσαζόντων είναι το ελάχιστο που πρέπει να επιτευχθεί. 

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 20:25

NEWSLETTER