Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 21:33

Έχουμε ανάγκη να πάνε όλα καλύτερα

Γράφτηκε από τον

Έχουμε ανάγκη να πάνε όλα καλύτερα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η  αρχή κάθε χρόνου αποτελεί μια αφετηρία για τον καθένα μας ξεχωριστά. Κλείνει ένας κύκλος και ξεκινά ένας καινούργιος. Η αρχή είναι πάντα αισιόδοξη. Όλοι μας ελπίζουμε σε μια καλύτερη χρονιά, με υγεία και επιτυχίες σε κάθε πεδίο δραστηριότητας. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη την αισιοδοξία για να μπορεί να πορευτεί στη ζωή. Ελπίζουμε, λοιπόν, και ευχόμαστε ότι τα πράγματα θα πάνε φέτος καλύτερα, σε όλα τα επίπεδα, προσωπικά και συλλογικά.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων έχουν κλονίσει την αισιοδοξία πολλών ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γύρω μας  εύχονται να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν, κόντρα δηλαδή στην ανθρώπινη ανάγκη για βελτίωση. Πολλοί γύρω μας φοβούνται το νέο και θέλουν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Ο φόβος είναι επίσης ένα ισχυρό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που σε περιόδους κρίσης παίζει το ρόλο του στις κοινωνικές συμπεριφορές.

Έχουμε, έτσι, σύγκρουση μεταξύ ελπίδας για κάτι καινούργιο -που εμπεριέχει και ρίσκο- και παραμονής των πραγμάτων στην παρούσα φάση, λόγω του φόβου ότι υπάρχουν και χειρότερα, που μπορούν να μας βρουν αν διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Η ελπίδα έχει αποδειχτεί ότι νικά πάντα τον φόβο. Οι κοινωνίες και οι άνθρωποι προχωρούν μπροστά γιατί δεν φοβούνται να ρισκάρουν, να δημιουργήσουν, να αναζητήσουν και να διεκδικήσουν το καλύτερο. Ο φόβος και οι μοιρολογίστρες, για τα χειρότερα που έρχονται, πάντα στο τέλος ηττώνται, γιατί είναι αντίθετοι στην ανθρώπινη φύση.

Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον κινητοποιεί και διαμορφώνει προσωπικές και συλλογικές συμπεριφορές. Το 2023 είναι έτος εκλογικό για τη χώρα μας αλλά και  τη γειτονιά μας. Σε μια περίοδο αναδιαμόρφωσης ισορροπιών και αναδιάταξης οικονομικών δεδομένων υπάρχουν ευκαιρίες και κίνδυνοι. Οι επιλογές πολιτών και πολιτικών καθορίζουν το μέλλον όλων μας και τα πάντα είναι σε μια αλληλεπίδραση, όπου πολλά ξεχωριστά γεγονότα και κινήσεις παίζουν το ρόλο τους. Χρειάζεται προσοχή και βέβαια τύχη. Τα πάντα έχουν την αξία και τη σημασία τους.  Η αντιμετώπιση με θάρρος και αισιοδοξία των προκλήσεων είναι αυτό που τελικά οδηγεί τα πράγματα μπροστά. Ελπίδα και αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, λαμβάνοντας κάθε φορά τη σωστή απόφαση, κόντρα στον φόβο της αδράνειας και της στασιμότητας. Καλή χρονιά, με σοφές και σωστές -εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις.

panagopg@gmail.com