Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 21:50

Οι σωτήρες του ευλογημένου τόπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι ετεροδημότες έσωσαν τις βουλευτικές έδρες σε Μεσσηνία και Αρκαδία. Ο αριθμός των ετεροδημοτών σε αυτούς τους δύο νομούς είναι εντυπωσιακά μεγάλος και δεν έχει καμία σχέση με τους άλλους νομούς της Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λακωνία ψηφίζουν 2.635 ετεροδημότες, ενώ στην Αρκαδία που είναι πληθυσμιακά συγκρίσιμος νομός 18.541! Στη Μεσσηνία οι ετεροδημότες φτάνουν τους 17.033 -συγκριτικά πολύ μικρότερος αριθμός από την πρωταθλήτρια Αρκαδία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε Αρκαδία και Μεσσηνία υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή ετεροδημοτών στις εκλογές. Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στις σχέσεις των πελατειακών εκλογικών δικτύων και την ανάπτυξή τους από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οι ετεροδημότες μένουν κυρίως στην Αθήνα και έχουν στενούς πελατειακούς δεσμούς με το πολιτικό προσωπικό της γενέτειρας. Οι ισχυροί πολιτικοί παράγοντες σε Αρκαδία και Μεσσηνία επιζητούσαν την παρουσία των ετεροδημοτών στα χωριά τους για να φτιάχνουν κλίμα και να επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία τόσο στις τοπικές εκλογές όσο και στις εθνικές.

Οι ετεροδημότες από την πλευρά τους πωλούσαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία με το αζημίωτο έναντι εξυπηρετήσεων κάθε μορφής από τους πολιτικούς παράγοντες.

Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι στρεβλό. Δεν βοηθά σε τίποτα άλλο παρά στη συντήρηση πελατειακών δικτύων εξυπηρετήσεων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του κράτους. Οι ετεροδημότες είναι μια πατέντα του πολιτικού συστήματος που δημιουργεί στρεβλώσεις. Η σύνδεση των μόνιμων κατοίκων με τον αριθμό των βουλευτών, όπως γίνεται ήδη με περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, είναι αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της πολιτικής ζωής. Είναι καιρός να σπάσουν πελατειακά δίκτυα που συναλλάσσονται στο όνομα της αγάπης για τον τόπο καταγωγής. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα κρίνεται από την καθημερινή δράση όσων ζουν στον τόπο και αγωνιούν πραγματικά για αυτόν. Οι επισκέπτες κατά βάση τον θυμούνται όταν θέλουν κάτι να πάρουν. Έχουμε άλλωστε όλοι εμπειρία από εισαγόμενους σωτήρες που κατάγονται από τον... ευλογημένο τόπο!