Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 18:48

Αφετηρία αλλαγών στην ελαιοπαραγωγή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αφετηρία αλλαγών στην ελαιοπαραγωγή

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η φετινή ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία ολοκληρώνεται. Η καλή συγκυριακά τιμή του ελαιολάδου δεν μπορεί να σκεπάσει τις αδυναμίες και τα χρόνια προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν θα οδηγήσουν μελλοντικά ακόμα και σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Οι νέες κλιματικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν όλες τις μεσογειακές χώρες. Η καταστροφή της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε στην αύξηση των τιμών στην Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στην περιοχή μας. Το πιθανότερο είναι να έχουμε και εδώ ξηρασία που θα επηρεάσει την παραγωγή.

Η δημιουργία αρδευτικών δικτύων είναι ζητούμενο, το οποίο όμως καθυστερεί. Τα αρδευτικά έργα εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας -είναι ενδεικτική η περίπτωση του Φιλιατρινού φράγματος, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα δίκτυα. Η εξασφάλιση νερού για άρδευση ελαιώνων θα είναι απαραίτητο στοιχείο ύπαρξης της καλλιέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Η άρδευση πάει μαζί με την αλλαγή και του τρόπου καλλιέργειας. Ο παλιός τρόπος "πάω μια φορά το χρόνο στο κτήμα, μαζεύω, κλαδεύω, κάνω λίπανση και επιστρέφω ξανά για την επόμενη συγκομιδή" έχει τελειώσει. Η άρδευση έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια.

Η καταπολέμηση των ασθενειών με ψεκασμούς σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο αναγκαστικά μπαίνει σε νέα διάσταση. Η δακοκτονία, με τον τρόπο που γίνεται, είναι αναποτελεσματική. Όταν η συνολική αντιμετώπιση σταματά υποχρεωτικά στην αρχή της ελαιοσυγκομιδής και έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, όπως φέτος, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Η διασφάλιση της ποιότητας έχει άμεση σχέση με τον τρόπο καλλιέργειας και επηρεάζει την τιμή του προϊόντος.

Το ζήτημα της τιμής είναι βεβαίως το σημαντικότερο για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή. Έχει γίνει πλέον κατανοητό απ’ όλους ότι κάτω από ένα επίπεδο τιμών οι ελιές θα μείνουν στα δέντρα και σταδιακά θα εγκαταλειφθούν. Η διατήρηση τιμών σε επίπεδα περίπου όπως τα φετινά, που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια, συνδέεται με την τυποποίηση ελαιολάδου αλλά και την ορθολογική λειτουργία συνολικά της αγοράς. Ακόμα και η επέκταση στη Μεσσηνία του Παρατηρητηρίου Τιμών που λειτουργεί στην Κρήτη, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή χρονιά χρειάζεται να αποτελέσει αφετηρία αλλαγών σε σχέση με την καλλιέργεια, αν θέλουμε να υπάρχει και στο μέλλον εισόδημα για την περιοχή.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 20:05

NEWSLETTER