Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 21:25

Η αναγκαία μεγάλη αλλαγή στην Υγεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η αναγκαία μεγάλη αλλαγή στην Υγεία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο θεσμός του “προσωπικού γιατρού” δεν προχωρά και όλα δείχνουν ότι θα έχει την τύχη του προηγούμενου εγχειρήματος του “οικογενειακού γιατρού”. Οι συγκεκριμένοι θεσμοί δεν προχωρούν γιατί δεν είναι θελκτικοί στους γιατρούς με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη συμμετοχή. Το κράτος από την πλευρά του δεν δείχνει αποφασιστικότητα άλλα και ευελιξία προσαρμογής και εγκαταλείπεται η προσπάθεια με το που αλλάζει η κυβέρνηση ή ο αρμόδιος υπουργός. Δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βασικός πυλώνας της οποία είναι ο προσωπικός ή οικογενειακός γιατρός. Το ωραίο είναι ότι όλοι συμφωνούν πως η λειτουργία του προσωπικού γιατρού είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για όλο το σύστημα γιατί μέσα από αυτόν μπορούν να δοθούν οι σωστές κατευθύνσεις και να ανακουφιστεί το σύνολο του συστήματος αλλά και η τσέπη των ασθενών.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών υγεία στη Μεσσηνία σκάνε το ένα μετά το άλλο. Τα Κέντρα Υγείας σε Μάνη, Φιλιατρά υπολειτουργούν, η Ανατολική Πυλία είναι ακάλυπτη υγειονομικά ενώ και οι εφημερίες στα επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας βγαίνουν με δυσκολία. Την ίδια ώρα λόγω της έξαρσης των ιώσεων οι παθολογικές και η παιδιατρική κλινική έχουν φρακάρει και λειτουργούν με μεγάλη πίεση. Η ελλιπής στελέχωση είναι η διαπίστωση που κάνουν όλοι και η ανάγκη για προσλήψεις είναι το προφανές αίτημα. Πίσω όμως από το προφανές υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα τα οποία χρειάζεται κανείς να τα προσέξει για να δοθούν πραγματικές λύσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με τον αριθμό γιατρών ανά κάτοικο ο οποίος στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα είναι βεβαίως το άλλοθι για να συγκαλύπτεται το πρόβλημα που υπάρχει στη χωροταξική κατανομή δομών και προσωπικού.

Είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση στο χώρο της υγεία αν δεν αντιμετωπιστεί η κατανομή του ιατρικού προσωπικού με βάση τις νέες ανάγκες που δημιουργούν τα δημογραφικά δεδομένα και οι εξελίξεις στην τεχνολογία. Η χωροταξική κατανομή που έγινε πριν από 40χρόνια χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων. Γιατροί δεν πρόκειται να βρεθούν όσο οι αμοιβές είναι στο σημερινό επίπεδο και πολύ περισσότερο να στελεχώσουν απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας. Όποιος δεν βλέπει την πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά προβλήματα θα ρίχνει κρατικό χρήμα στο σύστημα της υγείας και οι πολίτες θα βάζουν ακόμα πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER