Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 21:48

Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε συνολικό εκτροχιασμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε συνολικό εκτροχιασμό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έχει σοκάρει τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις πέρα από το προφανές λάθος ενός ανθρώπου. Ακόμα και το ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρέθηκε σε αυτή τη θέση, μόνος και χωρίς καμιά βοήθεια, αποτελεί πρόβλημα. Είναι άδικο να ρίχνεται η ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη, αλλά επίσης άδικο είναι να βγάζουμε ένοχο οποιονδήποτε βρούμε μπροστά μας. Ευθύνες υπάρχουν -και μάλιστα διαχρονικές- σε όλη τη δομή του συστήματος διαχείρισης του σιδηροδρόμου αλλά και συνολικά της χώρας.
Όσο απαράδεκτοι είναι αυτοί που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το ανθρώπινο λάθος, άλλο τόσο απαράδεκτοι είναι και όσοι εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις με ξεκάθαρη μικροκομματική στόχευση. Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα ακουστούν πολλά και ο καθένας θα αφηγείται την αλήθεια που τον βολεύει. Οι απλουστεύσεις και οι υψηλοί τόνοι δεν πρόκειται βεβαίως να οδηγήσουν σε μία ειλικρινή συζήτηση, το πιθανότερο είναι να τραφούν οι κάθε μορφής ακραίοι, οι οποίοι στην ουσία κανένα πρόβλημα δεν μπορούν να διαχειριστούν και να επιλύσουν.
Η τραγωδία οφείλεται σε ανεπάρκειες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας. Για να μην επαναληφθεί, χρειάζεται να αποτυπωθούν δίκαια ευθύνες και παραλείψεις και να επιλεγούν διαδικασίες που θα επιλύουν το πρόβλημα. Το βασικότερο, απαιτείται πλαίσιο συζήτησης που δεν θα εκτροχιάσει συνολικά την πορεία της χώρας. Ο θυμός ανοίγει τα αυτιά σε κάθε είδους μηδενισμό, που οδηγεί τελικά σε μεγαλύτερες περιπέτειες τη χώρα και τους πολίτες.
Είναι γεγονός ότι δεν μάθαμε τίποτα από την πρόσφατη χρεοκοπία. Δεν μάθαμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικές πρακτικές που ξεβολεύουν αλλά είναι αναγκαίες. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος ούτε με νταούλια ούτε με ψευτοδημοψηφίσματα. Το χειρότερο, νομίσαμε ότι η κρίση τελείωσε και επιστρέψαμε ξανά στο 2007 και αρχίσαμε να κάνουμε ξανά πολιτική με παροχές και διορισμούς, με εξυπηρετήσεις των δικών μας και με στήριξη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Νομίσαμε ότι αρκεί η επικοινωνία για να εδραιωθεί η πολιτική κυριαρχία και ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί και να περιμένει. Το δυστύχημα των Τεμπών επανέφερε μπροστά μας το σύνολο του προβλήματος της χώρας και μας υπενθύμισε ότι έχουμε δρόμο για να γίνουμε μια κανονική δυτική χώρα. Όσο καθυστερούμε και χάνουμε χρόνο με χαιρετούρες και χαμόγελα, τόσο θα έρχεται πιο κοντά ο συνολικός εκτροχιασμός.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 21:13

NEWSLETTER