Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 22:16

Η ανακοίνωση υποψηφιότητας Νίκα καθορίζει τις εξελίξεις

Γράφτηκε από τον

Η ανακοίνωση υποψηφιότητας Νίκα καθορίζει τις εξελίξεις

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Παναγιώτης Νίκας πριν κλείσουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης. Με το τρόπο αυτό δρομολογούνται οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ουσιαστικά κλείνει πριν ανοίξει ένα εσωκομματικό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη ομάδα παραγόντων στη Ν.Δ δεν θέλει νέα υποψηφιότητα Νίκα αλλά δυσκολεύεται να επιβάλει κάποιον άλλο. Η σχέση Μητσοτάκη με Νίκα στέκεται εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια και η ενίσχυση του Πρωθυπουργού από την κάλπη ουσιαστικά οδηγεί σε ναυάγιο τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Το αποτέλεσμα της κάλπης – αν βεβαίως αυτό επιβεβαιωθεί και στις 26 Ιουνίου - δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το ποιος κάνει κουμάντο στο εσωτερικό της Ν.Δ και της κυβέρνησης.  Ένας επανεκλεγμένος πρωθυπουργός με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή δεν εκβιάζεται από βαρόνους ούτε έχει ανάγκη από συμφωνίες παρασκηνίου για την προώθηση στελεχών από φυλές και ομάδες. Αυτό προφανώς δεν αρέσει σε κάποιους αλλά καλό είναι να συνηθίζουν τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Ο Παναγιώτης Νίκας διαβάζοντας σωστά τα μηνύματα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πριν οριστικοποιηθεί η επικράτηση της Ν.Δ. Μίλησε τελικά πριν από τις εκλογές αφαιρώντας επιχειρήματα και κλείνοντας το δρόμο σε σενάρια και εσωστρέφεια. Επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ο Νίκας θα είναι υποψήφιος εκ νέου αν το θέλει και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δείχνουν αμηχανία και μια απεγνωσμένη προσπάθεια κάποιων να διαπραγματευτούν έστω και την τελευταία ώρα.  Δεν γνωρίζουμε μέχρι που είναι διατεθειμένη να το τραβήξει η κάθε πλευρά αλλά στο σημείο που έχει οδηγηθεί η κατάσταση αν συνεχιστεί η υπονόμευση της υποψηφιότητας Νίκα θα υπάρξουν πολλαπλές επιπτώσεις στο χώρο της Ν.Δ με αντίκτυπο όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στο δήμο της Καλαμάτας. Με τα παιχνιδάκια μιας ομάδας που βρίσκεται στην πολιτική της δύση η Ν.Δ κινδυνεύει να χάσει Περιφέρεια και Δήμο Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 20:16